Politieauto met zwaailicht.
Bron: Pixabay
Informatie
Veiligheid in Nederland
Laatst gewijzigd: 25-9-2024, 11:28

Ben jij in gevaar en heb je direct hulp nodig? Bel het noodnummer 112. Spreek je geen Nederlands? Dan kun je ook contact opnemen via de 112NL app in je eigen taal. Is er geen direct gevaar, maar voel je je niet veilig? Dan zijn er organisaties die jou kunnen helpen.

Noodnummers 112 en de 112NL app

Heb je met spoed politie, ambulance of brandweer nodig? Bel 112. De medewerkers van 112 spreken Nederlands of Engels. 

Je kunt ook gebruik maken van de 112NL app als je geen Nederlands of Engels spreekt. Via de 3 belknoppen onderin het scherm kun je kiezen welke hulpdienst je wilt bereiken; de politie, brandweer of ambulance. Ook is er een chat beschikbaar als je problemen hebt met horen of de taal niet spreekt. De chat wordt automatisch vertaald naar de door jou gekozen taal. De rest van de app is alleen in het Nederlands of Engels beschikbaar.

Er is een aantal voorwaarden voor het gebruik van de 112NL app:

  • Je moet verbonden zijn met internet

  • Je moet een simkaart in je telefoon hebben zitten

  • Je kunt de app niet buiten Nederland gebruiken

112 App voor Android
Installeer hier de app voor Android. 112NL is de officiële app van de Nederlandse noodhulpdiensten politie, brandweer, ambulance en Koninklijke Marechaussee. In een noodsituatie kun je bellen via 112NL.

112 App voor Apple
Installeer hier de app voor Apple. 112NL is de officiële app van de Nederlandse noodhulpdiensten politie, brandweer, ambulance en Koninklijke Marechaussee. In een noodsituatie kun je bellen via 112NL.

Politie zonder spoed

Heb je de politie nodig zonder spoed? Dan kun je de volgende telefoonnummers bellen:

  • Voor incidenten en vragen zonder spoed: (0900) 88 44.

  • Voor slechthorenden of doven: (0900) 18 44.

  • Voor het (anoniem) melden van misdrijven: (0800) 70 00.

Zorg met spoed (maar niet levensbedreigend)

De huisarts is het eerste aanspreekpunt bij gezondheidsklachten. De 'huisartsenpost' is er voor huisartsenzorg tijdens de avond, in de nacht, in het weekend en op feestdagen.

Het telefoonnummer van de 'huisartsenpost' is per gemeente verschillend. Zoek online het telefoonnummer op van de 'huisartsenpost' in jouw gemeente.

Ben je in een levensbedreigende situatie? Bel 112.

Andere belangrijke organisaties

Naast de politie en 'huisartsenpost', bestaan er in Nederland nog veel andere belangrijke organisaties die jou kunnen helpen. Hieronder vind je een overzicht:

De brandweer
Geen spoed, maar wel een brandweer nodig? Op de website van de brandweer vind je de telefoonnummers van de verschillende brandweerregio's.
113 Zelfmoordpreventie
Denk jij of denkt iemand in jouw omgeving aan zelfdoding? Praten helpt en kan anoniem. Chat via de website van 113 Zelfmoordpreventie of bel gratis (0800) 01 13.
Alarmen in Nederland

Er zijn verschillende alarmen in Nederland. De belangrijkste zijn het luchtalarm en NL-Alert.

Luchtalarm 

Op de 1e maandag van elke maand test de overheid het luchtalarm om 12.00 uur. Er gaan dan ongeveer 1,5 minuut sirenes af. Er is dan niets aan de hand en je hoeft niets te doen. 

Op ieder ander moment wanneer de sirenes meerdere keren achter elkaar afgaan, is er een noodsituatie. Je moet dan direct naar binnen en ramen en deuren sluiten.

NL-Alert

Naast het luchtalarm, wordt in Nederland ook het NL-Alert gebruikt. NL-Alert is het alarmbericht dat je via je mobiele telefoon ontvangt in een levens- en gezondheidsbedreigende noodsituatie. Het bericht informeert je over wat er aan de hand is en wat je moet doen.


Wat vind je van dit artikel?