Thema's

show menu options
Nederlands (Dutch)Wachten op het 2e gesprek met de IND

Laatst gewijzigd: 30-5-2023 11:58
Deel dit artikel

Na het 1e gesprek met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) moet je wachten op het 2e gesprek. Gebruik de wachttijd om je voor te bereiden. De wachttijd duurt gemiddeld langer dan 1 jaar.

Lever je documenten in tijdens de wachttijd

Het is belangrijk dat je tijdens de wachttijd zoveel mogelijk documenten verzamelt die jouw identiteit en je vluchtverhaal ondersteunen.

Je krijgt voorlichting van VluchtelingenWerk Nederland (VWN)

Klik hier voor extra uitleg
VWN
legt uit wat je te wachten staat tijdens de procedure. En wat je rechten en je plichten zijn. Je krijgt de voorlichting alleen, of in een groep met mensen die dezelfde taal spreken als jij. 

VWN kan je ook helpen met juridische ondersteuning. En met het verzamelen van documenten en bewijzen. Hulp van VWN is onafhankelijk en gratis.

Je krijgt misschien een tuberculose-test

Een verpleegkundige in de opvang onderzoekt of je de ziekte tuberculose hebt. De verpleger maakt als het nodig is een röntgenfoto van je longen. Heb je tuberculose? Dan krijg je hier medicijnen voor.

Je verblijf tijdens de wachttijd

Soms word je tijdens de wachttijd meerdere keren overgeplaatst naar andere opvangplekken in Nederland. Dit komt doordat er op dit moment te weinig plek is in opvanglocaties. Hierdoor worden veel

Klik hier voor extra uitleg
tijdelijke opvanglocaties
geopend, die vaak korte tijd in gebruik zijn.

Sommige mensen moeten langer wachten dan anderen

Het is vaak niet duidelijk waarom sommige mensen eerder aan de beurt zijn voor het 2e gesprek met de IND dan anderen. Dit heeft niet te maken met het land waar je vandaan komt.

VWN probeert hierover meer duidelijkheid te krijgen bij de

Klik hier voor extra uitleg
IND
. Zodra VWN de informatie heeft, kun je hier meer over lezen.

Lange wachttijden

Normaal gesproken moet je na je 1e gesprek met de IND ongeveer 6 dagen wachten op je 2e gesprek. Maar doordat de IND op dit moment te weinig personeel heeft om de asielaanvragen binnen die tijd te behandelen, duurt het een stuk langer. 

Vaak duurt het nu langer dan 1 jaar voordat je aan de beurt bent. Je kunt die tijd gebruiken om ervoor te zorgen dat je 2e gesprek zo goed mogelijk gaat.

Inhoudsopgave

Heeft dit artikel jou geholpen?