go back
GEZONDHEIDSZORG

Ben je op zoek naar een arts, tandarts, psycholoog of andere medische zorg? Er zijn in Nederland diverse mogelijkheden op het gebied van zorg en zorgverzekeringen, met steun van de overheid, particuliere of humanitaire organisaties.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: woensdag 21 september 2022

Heb je zorg nodig? De volgende organisaties bieden zorg aan vluchtelingen in Nederland.

Een huisarts vinden

Heb je hulp nodig van een huisarts? Zorgkaart Nederland geeft een overzicht van alle huisartsen in Nederland. Huisarts voor Vluchteling brengt in kaart welke huisartsen ruimte hebben om vluchtelingen te helpen tijdens het spreekuur. Voor meer informatie over tijden, locaties en andere vragen kan je terecht op de website via de onderstaande link.


Arene

Arene is een initiatief om mensen op afstand te kunnen voorzien van huisartsenzorg. Hierdoor hoef je niet onnodig naar de huisarts te reizen. Als er sprake is van een spoedsituatie of als een fysiek onderzoek nodig is, regelt Arene een afspraak bij een huisarts bij jou in de buurt. De huisartsenzorg is gedekt door de RMO en wordt automatisch door Arene gedeclareerd. Daarnaast heeft Arene een hulplijn voor vragen en een app. Met deze app kan je:

  • Online afspraken maken;

  • Herhaalrecepten bestellen;

  • Vragen stellen door middel van een e-consult en meer.

De website van Arene biedt zowel Oekraïense als Engelse vertalingen.


Zorg in asielzoekerscentra

GZA (GezondheidsZorg Asielzoekers) biedt zorg voor asielzoekers bij vrijwel elke COA-opvanglocatie. Naast het vaste spreekuur op locatie kunnen asielzoekers ook via de website een afspraak maken met een zorgprofessional, zoals de doktersassistent, verpleegkundige of huisarts.


Mobiele zorg bij opvanglocaties

Dokters van de Wereld helpt mensen die uitgesloten zijn van gezondheidszorg. Sinds maart 2022 rijden zij met de zogenoemde Zorgbus langs diverse opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne om mobiel zorg te verlenen. Klik op de link voor actuele informatie.


Gezondheidszorg voor kinderen

De JGZ (jeugdgezondheidszorg) is verantwoordelijk voor de preventieve zorg voor kinderen, dus ook die van vluchtelingen. De JGZ verzorgt onder andere screenings op lichamelijk, cognitief en psychosociaal gebied. Ook geeft JGZ vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma, voert neonatale screenings uit, volgt de groei, de gezondheid en ontwikkeling van vluchtelingenkinderen tot 18 jaar.

Vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland kunnen kosteloos van deze zorg gebruikmaken. Meld je hiervoor bij de jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de regionale GGD- of JGZ-organisatie.

Een landelijk overzicht van JGZ-locaties staat op Zorgkaart Nederland.


Rijksvaccinatieprogramma (JGZ)

Voor vaccinaties tegen infectieziektes kan je een afspraak maken bij de GGD. De vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen zijn gratis. Deze vaccinaties kunnen gehaald worden bij het consultatiebureau, de GGD of andere jeugdzorginstellingen in jouw regio.

Kinderen in Nederland kunnen gevaccineerd worden tegen ziektes zoals:

  • Polio; 

  • Mazelen; en 

  • Rodehond. 

In het PDF document zie je op welke leeftijd kinderen worden gevaccineerd en welk vaccin ze krijgen. 

Als jij en/of je kind in Oekraïne gevaccineerd zijn, dan kun je dit doorgeven aan het regiokantoor van het RIVM.

  • RIVM-DVP Noord-Oost (Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Gelderland) 

(088) 689 8950 of dvpnoordoost.rvp@rivm.nl

  •  RIVM-DVP West (Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland)

(088) 689 8930 of dvpwest.rvp@rivm.nl 

  • RIVM-DVP Zuid (Noord-Brabant, Limburg, Zeeland) 

(088) 689 8940 of dvpzuid.rvp@rivm.nl

Of neem contact op met de GGD in de buurt.


Oogaandoeningen

Heb je een oogaandoening? Oogvereniging biedt hulpt bij het vinden van de juiste instanties die je kunnen helpen met zorg of medicatie.


Oncologie

Zorg bij kanker krijg je vergoed vanuit het basispakket, gedekt door de RMO. Je komt dus niet voor onverwachte kosten te staan.

Medicijnen voor kanker krijg je vergoed, als ze zijn opgenomen in het Geneesmiddelenvoedingssysteem (GSV). Het Ministerie van Volksgezondheid bepaalt welke medicijnen daar in komen te staan. Vrijwel alle gebruikte kanker- en tumorgerichte medicijnen zijn opgenomen in het GSV. Bij twijfel kan je contact opnemen met je zorgverlener.

Als je voor een behandeling, zoals bestraling of chemotherapie, naar het ziekenhuis moet, krijg je de reiskosten voor een auto, taxi of openbaar vervoer vergoed vanuit het basispakket. Als je door een medisch noodzakelijke reden alleen met de ambulance kan reizen, dan krijg je ook dat vergoed.

Schrijft je zorgverlener nazorg voor, zoals bijvoorbeeld psychologische begeleiding of fysiotherapie, dan krijg je ook dat vergoed.

Meer informatie over de RMO? Kijk op de pagina over zorgverzekering.


Fysiotherapie

Voor pijnklachten tijdens het bewegen kun je naar een fysiotherapeut. Fysiotherapie is voor lichamelijke klachten die te maken hebben met je botten, spieren, zenuwen en je houding. Een fysiotherapeut kijkt samen met jou hoe je de klachten kunt verminderen of wegnemen. Dit doe je onder andere door oefeningen te doen.

Wil je naar een fysiotherapeut, dan heb je een verwijzing nodig van je huisarts. Daarna kun je een afspraak maken met de fysiotherapeut. Je kunt de huisarts vragen welke fysiotherapeut in de buurt zit. Vraag altijd aan de fysiopraktijk of jouw behandeling wordt vergoed door de RMO.