Hotline support
go back
GEZONDHEIDSZORG

Ben je op zoek naar een arts, tandarts, psycholoog of andere medische zorg? Er zijn in Nederland diverse mogelijkheden op het gebied van zorg en zorgverzekeringen, met steun van de overheid, particuliere of humanitaire organisaties.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: dinsdag 17 januari 2023

Heb je zorg nodig? De volgende organisaties bieden zorg aan vluchtelingen in Nederland.

Een huisarts vinden

Heb je hulp nodig van een huisarts? Zorgkaart Nederland geeft een overzicht van alle huisartsen in Nederland. Huisarts voor Vluchteling brengt in kaart welke huisartsen ruimte hebben om vluchtelingen te helpen tijdens het spreekuur. Voor meer informatie over tijden, locaties en andere vragen kan je terecht op de website via de onderstaande link.


Arene

Arene is een initiatief om mensen op afstand te kunnen voorzien van huisartsenzorg. Hierdoor hoef je niet onnodig naar de huisarts te reizen. Als er sprake is van een spoedsituatie of als een fysiek onderzoek nodig is, regelt Arene een afspraak bij een huisarts bij jou in de buurt. De huisartsenzorg is gedekt door de RMO en wordt automatisch door Arene gedeclareerd. Daarnaast heeft Arene een hulplijn voor vragen en een app. Met deze app kan je:

  • Online afspraken maken;

  • Herhaalrecepten bestellen;

  • Vragen stellen door middel van een e-consult en meer.

De website van Arene biedt zowel Oekraïense als Engelse vertalingen.


Zorg in asielzoekerscentra

GZA (GezondheidsZorg Asielzoekers) biedt zorg voor asielzoekers bij vrijwel elke COA-opvanglocatie. Naast het vaste spreekuur op locatie kunnen asielzoekers ook via de website een afspraak maken met een zorgprofessional, zoals de doktersassistent, verpleegkundige of huisarts.


De griepprik

Griep is een virus waar je (erg) ziek van kunt worden. Vooral mensen van 60 jaar en ouder en mensen met bepaalde aandoeningen (zoals diabetes, een hart-, long – of nierziekte of een verminderde weerstand) kunnen ernstig ziek worden. Daarom nodigen huisartsen deze mensen elk najaar uit voor een gratis griepprik. De griepprik is de beste bescherming tegen ernstige gevolgen van griep. Het is veilig om de griepprik en de corona vaccinatie op dezelfde dag of kort na elkaar te krijgen.

Je kunt de griepprik bij de huisarts krijgen. Als je behoort tot de doelgroep van de gratis griepprik, krijg je in oktober of november van de huisarts een uitnodiging voor de griepprik. Neem contact op met je huisarts als je geen uitnodiging hebt ontvangen of als je meer informatie wilt over de griepprik.


Mobiele zorg bij opvanglocaties

Dokters van de Wereld helpt mensen die uitgesloten zijn van gezondheidszorg. Sinds maart 2022 rijden zij met de zogenoemde Zorgbus langs diverse opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne om mobiel zorg te verlenen. Klik op de link voor actuele informatie.


Gezondheidszorg voor kinderen

De JGZ (jeugdgezondheidszorg) is verantwoordelijk voor de preventieve zorg voor kinderen, dus ook die van vluchtelingen. De JGZ verzorgt onder andere screenings op lichamelijk, cognitief en psychosociaal gebied. Ook geeft JGZ vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma, voert neonatale screenings uit, volgt de groei, de gezondheid en ontwikkeling van vluchtelingenkinderen tot 18 jaar.

Vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland kunnen kosteloos van deze zorg gebruikmaken. Meld je hiervoor bij de jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de regionale GGD- of JGZ-organisatie.

Een landelijk overzicht van JGZ-locaties staat op Zorgkaart Nederland.


Fysiotherapie

Voor pijnklachten tijdens het bewegen kun je naar een fysiotherapeut. Fysiotherapie is voor lichamelijke klachten die te maken hebben met je botten, spieren, zenuwen en je houding. Een fysiotherapeut kijkt samen met jou hoe je de klachten kunt verminderen of wegnemen. Dit doe je onder andere door oefeningen te doen.

De RMO vergoedt alleen de behandelingen van de fysiotherapeut wanneer je bepaalde chronische klachten hebt. Dat betekent dat je klachten langer aanhouden dan een normale periode. De RMO heeft een lijst gemaakt van aandoeningen waarmee je naar de fysiotherapeut mag. Bij deze aandoeningen wordt de fysiotherapie vergoed door de RMO. Deze lijst vind je hier. De lijst is alleen in het Nederlands beschikbaar. Wil je naar een fysiotherapeut, dan heb je een verwijzing nodig van je huisarts. Vraag aan je huisarts of fysiotherapeut of jouw behandeling in de lijst van de RMO staat. Je kunt ook contact opnemen met de RMO via: 085 050 14 20.


Rijksvaccinatieprogramma (JGZ)

Voor vaccinaties tegen infectieziektes kan je een afspraak maken bij de GGD. De vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen zijn gratis. Deze vaccinaties kunnen gehaald worden bij het consultatiebureau, de GGD of andere jeugdzorginstellingen in jouw regio.

Kinderen in Nederland kunnen gevaccineerd worden tegen ziektes zoals:

  • Polio; 

  • Mazelen; en 

  • Rodehond. 

In het PDF document zie je op welke leeftijd kinderen worden gevaccineerd en welk vaccin ze krijgen. 

Als jij en/of je kind in Oekraïne gevaccineerd zijn, dan kun je dit doorgeven aan het regiokantoor van het RIVM.

  • RIVM-DVP Noord-Oost (Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Gelderland) 

(088) 689 8950 of dvpnoordoost.rvp@rivm.nl

  •  RIVM-DVP West (Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland)

(088) 689 8930 of dvpwest.rvp@rivm.nl 

  • RIVM-DVP Zuid (Noord-Brabant, Limburg, Zeeland) 

(088) 689 8940 of dvpzuid.rvp@rivm.nl

Of neem contact op met de GGD in de buurt.


Oncologie

Zorg bij kanker krijg je vergoed vanuit het basispakket, gedekt door de RMO. Je komt dus niet voor onverwachte kosten te staan.

Medicijnen voor kanker krijg je vergoed, als ze zijn opgenomen in het Geneesmiddelenvoedingssysteem (GSV). Het Ministerie van Volksgezondheid bepaalt welke medicijnen daar in komen te staan. Vrijwel alle gebruikte kanker- en tumorgerichte medicijnen zijn opgenomen in het GSV. Bij twijfel kan je contact opnemen met je zorgverlener.

Als je voor een behandeling, zoals bestraling of chemotherapie, naar het ziekenhuis moet, krijg je de reiskosten voor een auto, taxi of openbaar vervoer vergoed vanuit het basispakket. Als je door een medisch noodzakelijke reden alleen met de ambulance kan reizen, dan krijg je ook dat vergoed.

Schrijft je zorgverlener nazorg voor, zoals bijvoorbeeld psychologische begeleiding of fysiotherapie, dan krijg je ook dat vergoed.

Meer informatie over de RMO? Kijk op de pagina over zorgverzekering.