Hotline support
go back
GEZONDHEIDSZORG

Ben je op zoek naar een arts, tandarts, psycholoog of andere medische zorg? Er zijn in Nederland diverse mogelijkheden op het gebied van zorg en zorgverzekeringen, met steun van de overheid, particuliere of humanitaire organisaties.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: vrijdag 16 december 2022

Hier vind je de belangrijkste informatie over gezondheidszorg in Nederland voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Zo werkt de zorg in Nederland

Wil je weten hoe de zorg werkt in Nederland? Bekijk deze informatiesheet in het Oekraïens. Ook kun je vijf korte video's van Rijnmondveilig over huisartsenzorg, tandartsenzorg en meer bekijken. Deze video's zijn in een handige afspeellijst verzameld en zijn in het Oekraïens gesproken. De video’s kunnen worden bekeken met Oekraïense ondertiteling of met Nederlandse ondertiteling.


Gratis tolken in de zorg

Heb je een afspraak bij de huisarts of in het ziekenhuis? Dan kan de arts samen met jou gratis gebruik maken van een tolkendienst. Met een tolk kun je beter communiceren met je zorgverlener. Geef altijd van te voren aan of je gebruik wilt maken van een tolk.

De zorgverlener kan de tolk inschakelen via bureau Acolad of Global Tolk. Het is belangrijk om dit aan te geven wanneer je de afspraak maakt. De zorgverlener maakt dan de afspraak met de tolk. Dit hoef jij niet zelf te doen. Je kunt de zorgverlener voor meer informatie wijzen op de website van 'zo schakelt u een tolk in'.


Huisarts

In Nederland moet je met gezondheidsklachten altijd eerst naar de huisarts. Dat geldt ook als je zwanger bent, medisch advies nodig hebt, of psychische problemen hebt, zoals slaapproblemen, angsten en langdurige depressieve gedachten. Als je bijvoorbeeld verkouden bent, hoef je niet meteen naar de huisarts. Je kunt bij de apotheek medicijnen krijgen. Als de verkoudheid niet weg gaat, maak je wel een afspraak bij de huisarts. Bij de huisarts krijg je een consult. De huisarts doet dan onderzoek naar je gezondheidsklachten en bepaalt of je doorverwezen moet worden naar specialistische zorg, meestal in een ziekenhuis.

Weet je niet hoe je bij de huisarts komt? Vraag dan via de gemeente waar je in verblijft wat de dichtstbijzijnde huisarts is waar jij terecht kan. Op de site van Huisarts voor Vluchteling staat een aantal huisartspraktijken waar je naar toe kunt voor open spreekuren. Een consult bij de huisarts wordt vergoed voor vluchtelingen uit Oekraïne. Meer informatie over de Nederlandse gezondheidszorg vind je in deze informatiesheet. Deze is te lezen in het Oekraïens.


Medicijnen & apotheek

In Nederland kun je voor verschillende doelen terecht bij de apotheek. Bijvoorbeeld voor het ophalen van medicijnen die de huisarts heeft voorgeschreven. Je kunt ook terecht bij de apotheek voor vragen over een medicijn. Daarnaast kan de apotheker advies geven bij lichte gezondheidsklachten. Heb je medicijnen nodig? De volgende websites helpen je verder:


Infectieziekten, vaccinaties & bevolkingsonderzoeken

Ben je een vluchteling uit Oekraïne en heb je informatie nodig over infectiezieken, tuberculose, vaccinaties of bevolkingsonderzoeken? Ga dan naar onderstaande website van het RIVM. Heb je je ingeschreven in de gemeente waar je verblijft? Dan kan het zijn dat je een uitnodiging krijgt voor een bevolkingsonderzoek. Ook hier vind je meer informatie over op de website van het RIVM.


Rijksoverheid

Voor vragen over de gezondheidszorg van jou en je familie, kan je terecht op de site van het Rijksoverheid.


Overlijden in Nederland

Als er iemand in je omgeving overlijdt is dat erg vervelend en kan er plots veel op je af komen. Er zal op korte termijn veel geregeld moeten worden. De Rijksoverheid heeft een checklist ontwikkeld om je daarbij te helpen. Normaal gesproken wordt de uitvaart betaald door de nabestaanden of door de verzekeringsmaatschappij (als de overledene een uitvaartverzekering had). Als de nabestaanden dit niet kunnen betalen, betaalt de gemeente meestal een simpele uitvaart. Momenteel is er nog geen specifieke (financiële) regeling voor vluchtelingen uit Oekraïne. Een overlijden moet altijd zo snel mogelijk gemeld worden bij de gemeente. Deze aangifte moet vóór de uitvaart gebeuren en bijna altijd binnen 6 werkdagen na het overlijden. Voor meer informatie kan je contact opnemen met de gemeente waarin je woont. Daarnaast kan je de checklist van de Rijksoverheid bekijken.