go back
ONDERDAK

Huisvesting voor vluchtelingen (overheids- en privé-initiatieven)


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: woensdag 3 augustus 2022

Het kan zo zijn dat je je gasthuishouden of opvanglocatie wil verlaten. Op deze pagina staan de mogelijkheden en de dingen waar je op moet letten.

Ik voel mij niet veilig bij mijn gasthuishouden

Ben je in onmiddellijk gevaar? Bel dan 112. Als je je niet veilig voelt bij je gasthuishouden kun je contact opnemen met een hulporganisatie. Op de pagina van Veiligheid kun je de passende hulporganisatie vinden voor je situatie. Zij bieden hulpverlening, informatie, bemiddeling en meer. Bij twijfel kan je altijd contact opnemen met de hulplijn van Veilig Thuis via 0800-2000. Daarnaast kan je je altijd melden bij de gemeentelijke opvang wanneer je niet langer bij je gasthuishouden wil verblijven.


Ik wil mijn opvanglocatie verlaten

Wil je je opvanglocatie verlaten of van opvanglocatie veranderen? Dat kan. Neem contact op met je gemeente om de opties te bespreken. Wanneer je verandert van gemeente is het wel van belang dat je je opnieuw inschrijft bij de nieuwe gemeente, zodat zij je gegevens in de BRP kunnen aanpassen. Als je van een gasthuishouden naar een gemeentelijke opvanglocatie verhuist, vervalt je recht op de extra toelage in het leefgeld. Daarnaast is het verstandig om beide gemeentes op de hoogte te stellen van je verhuizing. Als je de gemeentelijke opvang verlaat zonder de gemeente op de hoogte te stellen, wordt je leefgeld beëindigd. Bekijk de Handreiking GOO van de Rijksoverheid voor meer informatie.


Ik wil mijn gasthuishouden verlaten

Het kan voorkomen dat je niet meer bij je huidige gasthuishouden wil wonen. Door de krapte op de Nederlandse woningmarkt, is het voor veel vluchtelingen uit Oekraïne helaas geen optie om zelfstandig een woning te huren. Om deze reden verblijven de meeste vluchtelingen uit Oekraïne bij een gasthuishouden of een gemeentelijke opvang. Wil je wel bij een Nederlands gasthuishouden blijven wonen, maar niet bij je huidige gasthuishouden? Neem dan contact op met RefugeeHomeNL. Zij helpen je met het vinden van een geschikt gasthuishouden bij jou in de buurt. Wil je meer informatie over RefugeeHomeNL? Kijk dan op de pagina Logeren bij een gastgezin (gescreend) of de website van RefugeeHomeNL.


Ik wil zelfstandig gaan wonen

Als je onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming valt is het mogelijk om zelfstandig een woning te huren, maar dit is erg moeilijk. Vluchtelingen moeten rekening houden met lange wachttijden, hoge huurprijzen en hoge eisen van particuliere verhuurders. Het is voor vluchtelingen uit Oekraïne alleen mogelijk om te huren via particuliere verhuurders in Nederland. Wil je meer informatie over zelfstandig een woning huren? Kijk dan op de pagina Permanente Woonruimte.


Gevolgen voor ontvangen leefgeld

Als vluchteling uit Oekraïne ontvang je leefgeld wanneer je in een opvanglocatie verblijft, zowel in de gemeentelijke opvang als in de particuliere opvang. Huur je een eigen zelfstandige woning? Dan heb je geen recht meer op leefgeld.