Hotline support
go back
ONDERDAK

Heb je vragen over (het vinden van) opvang of permanente woonruimte? Op deze pagina vind je informatie over wat je het beste kunt doen als je onderdak zoekt in Nederland.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: woensdag 7 december 2022

Het kan zo zijn dat je je gasthuishouden of opvanglocatie wil verlaten. Op deze pagina staan de mogelijkheden en de dingen waar je op moet letten.

Ik voel mij niet veilig bij mijn gasthuishouden

Ben je in direct gevaar? Bel 112.

Als je je niet veilig voelt bij je gastgezin kun je contact opnemen met een hulporganisatie. Op de pagina Veiligheid kun je vinden welke hulporganisatie passende hulp kan bieden. Hulporganisaties bieden hulpverlening, informatie, bemiddeling en meer. Weet je niet zeker welke organisatie jou het beste kan helpen? Bel dan met de hulplijn van Veilig Thuis via (0800) 20 00.

Je kunt je altijd bij de gemeentelijke opvang melden wanneer je niet langer bij je gastgezin wilt wonen. Kijk voor meer informatie op de pagina Gemeentelijke opvang.


Ik wil mijn opvanglocatie verlaten

Wil je van opvanglocatie veranderen of je opvanglocatie verlaten? Dat kan. Neem contact op met je gemeente om te bespreken wat voor mogelijkheden er zijn. 

Verhuis je naar een andere gemeente? Schrijf je bij de nieuwe gemeente in. De gemeente past jouw gegevens aan in de Basisregistratie Personen (BRP). Ook als je van adres verandert binnen de gemeente waarin je al verblijft, moet je deze wijziging doorgeven. 

Heb je geen eigen adres waarop je je kunt inschrijven? Dan regelt de gemeente een briefadres voor je. Kijk voor meer informatie op de pagina Inschrijven zonder woonadres.

Verhuis je van een gastgezin naar een gemeentelijke opvanglocatie? Hierdoor heb je niet langer recht op de extra toelage in het leefgeld. Ook in dit geval moet je een adreswijziging doorgeven aan de gemeente. Je recht op leefgeld wordt namelijk helemaal beëindigd als je de gemeentelijke opvang verlaat zonder dat aan de gemeente te laten weten. Bekijk de Handreiking GOO van de Rijksoverheid voor meer informatie.


Ik wil mijn gasthuishouden verlaten

Wil je niet meer bij je huidige gastgezin wonen? Geen probleem. Het is mogelijk om op zoek te gaan naar een nieuw gastgezin, of je aan te melden voor gemeentelijke opvang. Bespreek de mogelijkheden hiervoor met de gemeente waarin je verblijft.

Wil je bij een ander gastgezin wonen? Neem dan contact op met RefugeeHomeNL. Zij helpen je met het vinden van een gastgezin bij jou in de buurt. Op de pagina Logeren bij een gastgezin en op de website van RefugeeHomeNL vind je meer informatie.

Het is ook mogelijk een eigen woning te zoeken. Het is belangrijk om te weten dat het op dit moment erg moeilijk is om een passende huurwoning te vinden in Nederland. Dit komt doordat er minder beschikbare (huur)woningen zijn dan het aantal woningzoekenden. Kijk voor meer informatie over het huren van een woonruimte op de pagina Permanente woonruimte.


Ik wil zelfstandig gaan wonen

Het is mogelijk om zelf een woning te huren als je onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming valt. Maar dit is erg moeilijk. Er zijn lange wachttijden en hoge huurprijzen. Ook stellen particuliere verhuurders soms hoge eisen aan een verhuurder. Wil je meer informatie over het huren van een woning? Dit vind je op de pagina Permanente woonruimte.


Gevolgen voor ontvangen leefgeld

Als vluchteling uit Oekraïne ontvang je leefgeld wanneer je in een opvanglocatie verblijft, zowel in de gemeentelijke opvang als in de particuliere opvang. Huur je een eigen zelfstandige woning? Dan heb je geen recht meer op leefgeld.