go back
ONDERDAK

Huisvesting voor vluchtelingen (overheids- en privé-initiatieven)


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: dinsdag 19 juli 2022

Naast Takecarebnb, zijn er andere initiatieven die huisvesting bij privépersonen aanbieden. Waarschuwing: deze adressen zijn niet door ons gescreend!

Shelter4Ukraine

Koppelt vluchtelingen die op zoek zijn naar onderdak direct aan aanbieders in Nederland en andere landen in Europa.


ICanHelp.Host

Vluchtelingen kunnen de interactieve kaart op de website gebruiken om (wereldwijd) een opvangadres te vinden. Je kunt vervolgens rechtstreeks contact opnemen met de aanbieders.


HousingAnywhere

HousingAnywhere is een commercieel platform dat met name studenten en 'young professionals' wereldwijd aan woonruimte helpt. Het bedrijf stelt zijn website beschikbaar om vluchtelingen uit Oekraïne te helpen met het vinden van huurwoningen in Europa (soms gratis of met korting). De site is beschikbaar in 10 talen, waaronder Engels, Oekraïens en Russisch.


Host4Ukraine

Matcht vluchtelingen uit Oekraïne met mensen die woonruimte aanbieden. Dit kan een huis, een kamer, een bed of een bank zijn, zolang het maar een veilige plek is.


Facebook groep - Strong Together - Housing

Deze Facebookgroep is bedoeld om vluchtelingen uit Oekraïne in contact te brengen met Nederlanders die een opvangplek beschikbaar hebben.


Guesthousing for Ukrainian Families

Biedt vluchtelingen uit Oekraïne onderdak bij Nederlandse gastgezinnen. Je kunt ten minste 3 weken blijven, langer verblijf is eventueel mogelijk in overleg met het gastgezin.


Mapahelp

Via de website van Mapahelp kun je plaatsen vinden waar je als vluchteling uit Oekraïne hulp kunt krijgen. Er zijn verschillende categorieën waarop je de hulp kunt filteren.


Inschrijven zonder woonadres

Als je geen woonadres hebt, is het mogelijk je door de gemeente in te laten schrijven op een briefadres (postadres). Dit is een adres waar de overheid iemand zonder woonadres kan bereiken. Sinds 1 januari 2022 is de gemeente verplicht je in te schrijven op een briefadres, als je zelf zo'n adres niet hebt. Dit kan bijvoorbeeld het adres van het gemeentehuis zijn. Neem contact op met je gemeente om te kijken wat de mogelijkheden zijn.