Hotline support

Laatste updates over het ophalen van je bewijs van verblijf

Op deze pagina vind je de nieuwste updates over het ophalen van een bewijs van verblijf. Houd deze pagina goed in de gaten voor de meest recente informatie.


4 januari - Maak geen afspraak voor verlenging bewijs van verblijf

Er bestaat verwarring over het verlengen van het bewijs van verblijf. Heb je al een bewijs van verblijf? Maak dan geen nieuwe afspraak bij de IND om je bewijs van verblijf te verlengen. Je krijgt geen nieuwe sticker of pasje, als je er al een hebt.

De IND gaat nog een brief sturen waarin wordt uitgelegd hoe zij je sticker of pasje zullen verlengen. Hiervoor hoef je zelf niks te doen. Je krijgt deze brief vóór 4 maart 2023.

Heb je nog geen bewijs van verblijf? Maak dan snel een afspraak via de afsprakenplanner van de IND.

1 december - Nieuwe IND-afsprakenplanner

calendar

De IND heeft een nieuwe afsprakenplanner. Vanaf vandaag kan je met deze nieuwe afsprakenplanner een afspraak maken om een bewijs van verblijf op te halen. Om een afspraak te maken met het nieuwe systeem heb je een BSN nodig. Dat is handig, want daardoor kunnen mensen maar 1 afspraak per persoon maken. Hierdoor kunnen mensen sneller en makkelijker geholpen worden.

Heb je nog geen BSN? Schrijf je dan in bij de gemeente waarin je verblijft. Zij registreren jou in de BRP. Zodra je bent ingeschreven in de BRP krijg je een BSN.

Heb je nog geen bewijs van verblijf? Maak dan snel een afspraak via de afsprakenplanner van de IND.

10 november - Afsprakenplanner IND tijdelijk vol

calendar

Heb je nog geen bewijs van verblijf en lukt het maar niet om een afspraak te maken om deze op te halen? Geen zorgen, de afsprakenplanner van de IND is niet kapot. Door grote drukte is het momenteel bijna niet mogelijk om een afspraak te maken. Dit komt, omdat de ophaallocatie in Amsterdam helemaal is volgeboekt voor de maand november. Vanaf half november kan je een afspraak maken voor het ophalen van een bewijs van verblijf in de maand december.

Er zijn genoeg stickers voor iedereen en de IND werkt zo snel mogelijk om iedereen te voorzien van een bewijs van verblijf. Als je onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming valt, mag je ook zonder bewijs van verblijf in Nederland zijn. Er zitten nog geen consequenties aan het niet hebben van een bewijs van verblijf . Het is wel belangrijk dat je staat ingeschreven in de BRP en dat je zodra het mogelijk is een bewijs van verblijf ophaalt.

Let op: de ophaallocatie in Amsterdam verhuist op 16 november 2022! Vanaf deze datum zijn alle afspraken op het nieuwe adres: Gatwickstraat 1, 1043GK Amsterdam. Krijg je van de IND een O-document? Dan kan je vanaf 16 november 2022 deze alleen nog maar ophalen op deze nieuwe locatie. Je kan je O-document ophalen als de IND minstens 3 weken geleden een pasfoto van je heeft gemaakt bij je afspraak voor het bewijs van verblijf.

31 oktober - Wijzigingen ophaallocaties bewijs van verblijf

Vanaf 1 november is alleen de locatie aan de Bijlmerdreef in Amsterdam nog open voor het ophalen van een bewijs van verblijf. Assen en Rotterdam zijn per 1 november gesloten. Er kan vanaf 1 november alleen nog een afspraak worden gemaakt voor het ophalen van het bewijs van verblijf in Amsterdam. Heb je nog geen bewijs van verblijf? Maak dan een afspraak via de afsprakenplanner van de IND.

Vanaf 15 november 2022 gaat er een nieuwe locatie open: Gatwickstraat 1, 1043GK Amsterdam. Afspraken na 15 november zullen dus aan de Gatwickstraat zijn. Pasjes (o-document) van mensen die na 11 oktober een pasfoto hebben laten maken liggen van 15 november op deze locatie klaar.

26 oktober - Extra tijdslots beschikbaar

Appointment planner

Heb je nog geen afspraak om je bewijs van verblijf op te halen? Deze week en volgende week zijn er extra tijdslots beschikbaar om een bewijs van verblijf te halen. Daarnaast heeft de IND ook tijdsloten beschikbaar gesteld voor 1 t/m 11 november bij de locatie in Amsterdam. Het is nog niet duidelijk hoe er zal worden omgegaan met werkenden die op 1 november nog geen bewijs van verblijft hebben. Zodra hier duidelijkheid over is zal dit op RefugeeHelp geplaatst worden.

Je kan een afspraak maken via de afsprakenplanner van de IND. Momenteel zijn er drie locaties voor het ophalen van het bewijs van verblijf open:

 • Amsterdam

 • Rotterdam

 • Assen

Heb je meerdere afspraken gemaakt, annuleer dan de afspraken waar je niet naartoe gaat. Zo is er weer plek voor iemand anders.

21 oktober - vanaf 1 november bewijs van verblijf verplicht voor werk

Vanaf 1 november 2022 is het verplicht om een bewijs van verblijf te hebben om zonder tewerkstellingsvergunning te kunnen werken in Nederland. Dit betekent dat je een sticker (in je paspoort of op een inlegvel) of een O-document moet hebben. Hiermee kan je bewijzen dat je valt onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming en mag werken zonder tewerkstellingsvergunning.

Heb je nog geen bewijs van verblijf? Maak dan vóór 31 oktober een afspraak via de afsprakenplanner van de IND. De IND deelt momenteel nog bewijzen van verblijf uit op 3 locaties:

 • Assen;

 • Amsterdam;

 • Rotterdam.

14 oktober - Oekraïners langer recht op verblijf in Nederland

Vlag Nederland en Oekraïne

De Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) is verlengd tot 4 maart 2024. Dat heeft de Europese Commissie besloten. Dit betekent dat je ook met een permanente verblijfsvergunning of asielvergunning in Oekraïne een jaar langer recht hebt op verblijf in Nederland.    

Geen Oekraïense nationaliteit


In totaal staan ongeveer 6600 vluchtelingen met een niet-Oekraïense nationaliteit ingeschreven in de Basis Registratie Personen (BRP). Een groot deel van deze groep heeft een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne voor bijvoorbeeld werk of studie. Deze groep valt na 4 maart 2023 niet meer onder deze richtlijn. Als je een permanente verblijfsvergunning of een asielvergunning hebt, houd je wel recht op bescherming.

Meer informatie lees je in dit nieuwsbericht.

6 oktober - Uitdelen bewijs van verblijf hervat

Appointment planner

Vanaf vandaag is het weer mogelijk om een afspraak te maken voor het ophalen van een bewijs van verblijf. Op 1 september werd het uitdelen van het bewijs van verblijf tijdelijk stopgezet, maar dit wordt vanaf 12 oktober hervat in Amsterdam en Rotterdam. Vanaf 17 oktober kan je ook terecht in Assen. Heb je nog geen bewijs van verblijf? Maak dan vanaf vandaag een afspraak in de IND-afsprakenplanner.

Het bewijs van verblijf wordt van 12 tot en met 31 oktober uitgedeeld in Amsterdam, Rotterdam en van 17 tot en met 31 oktober in Assen. Heb je nog geen afspraak kunnen maken vóór 31 oktober? Geen zorgen. De IND gaat door met het uitdelen van het bewijs van verblijf totdat iedereen is voorzien.

Ga je met de auto naar de ophaallocatie in Rotterdam? Dan mag je gratis parkeren op het parkeerterrein van Ahoy. Dit mag op op de parkeerplaats van Ahoy en niet op de taxistandplaats. Het parkeerkaartje kun je afstempelen bij de frontoffice.

1 september - Tot half oktober geen verblijfsstickers verkrijgbaar

Vanaf maandag 5 september kun je tijdelijk geen verblijfssticker ophalen bij de IND. Dit komt doordat de stickers op zijn. De IND verwacht dat er vanaf half oktober weer stickers beschikbaar zijn. Vanaf half oktober kunnen ook weer afspraken gemaakt worden met de afsprakenplanner. Als je op dit moment nog geen sticker hebt, heeft dit geen gevolgen voor je verblijf, de opvang of mogelijkheden om te werken in Nederland.

Met de verblijfssticker kun je aantonen dat je als Oekraïense vluchteling rechtmatig in Nederland verblijft. De afgelopen weken heeft de IND meer dan 40.000 stickers uitgereikt.

Tijdelijk geen stickers beschikbaar

De IND heeft tijdelijk geen verblijfsstickers beschikbaar, doordat de levering van stickers vertraging heeft opgelopen. Dit komt door een tekort aan grondstoffen die nodig zijn voor het maken van de sticker.

Dit betekent dat het vanaf 5 september niet meer mogelijk is een sticker op te halen. Als de IND zekerheid heeft over de leveringsdatum, zal het weer mogelijk zijn om een afspraak in te plannen. De IND verwacht dat dit rond half oktober zal zijn.

O-document ophalen

Heb je bij de afspraak voor een bewijs van verblijf een pasfoto laten maken voor een O-document (pasje)? Dan kun je dit pasje nog steeds ophalen in Amsterdam aan de Bijlmerdreef 1289. Deze locatie is open tot en met 31 oktober 2022 van maandag tot en met vrijdag. Van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 16.30 uur. Je kunt hier zonder afspraak langskomen. Deze locatie is alleen om een O-document op te halen.

Heb je kinderen boven de 14 jaar oud voor wie ook een pasje gemaakt is? Neem hen dan ook mee om hun eigen pasje op te halen.

Gevolgen voor vluchtelingen uit Oekraïne

Heb je nog geen bewijs van verblijf? Je hoeft je geen zorgen te maken. De IND probeert iedereen die er recht op heeft voor 31 oktober 2022 van een sticker te voorzien. 

Eerder was de sticker vanaf 1 september nodig om te kunnen werken. Die datum is verschoven naar 31 oktober 2022. Als het de IND het niet lukt om voor 31 oktober iedereen van een sticker te voorzien, hoef je je alsnog geen zorgen te maken.

Vragen?

Heb je vragen? Bel dan naar het telefoonnummer van de IND: +31 88 043 04 30.

Let op: de website RefugeeHelp wordt onderhouden door VluchtelingenWerk Nederland. VluchtelingenWerk is niet verantwoordelijk voor het stickerproces. Voor vragen over het proces kun je het best bij de IND terecht.

30 augustus - Nieuwegein vanaf 1 september gesloten

De ophaallocatie in Nieuwegein is vanaf 1 september gesloten. Dit betekent dat je vanaf 1 september geen afspraak voor het bewijs van verblijf kan maken bij deze locatie. Heb je nog geen bewijs van verblijf? Geen zorgen. De IND blijft doorgaan met het uitdelen van het bewijs van verblijf tot alle mensen die onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming vallen een afspraak hebben kunnen maken.

Het is momenteel nog niet duidelijk of een andere locatie in de buurt van Nieuwegein zal openen.

Heb je nog geen afspraak voor het ophalen van het bewijs van verblijf? Kijk op de IND-afsprakenplanner voor een afspraak bij jou in de buurt.

25 augustus - Staking NS en jouw afspraak

Appointment planner

Kan je door de huidige staking van de NS niet naar je afspraak voor een bewijs van verblijf? Vergeet deze dan niet te annuleren. Op deze manier help je iemand anders aan een afspraak. Ga daarvoor naar de IND-afsprakenplanner. Heb je nog geen bewijs van verblijf? Geen zorgen. De IND blijft net zo lang bewijzen van verblijf uitdelen totdat iedereen is voorzien.

18 augustus - Haal je O-document op in Amsterdam

Is 3 of meer weken geleden een foto van je gemaakt bij je afspraak voor een bewijs van verblijf? Dan krijg je in plaats van een sticker, een pasje. Dit is een O-document. 3 weken na je afspraak kan je dit zonder afspraak ophalen in Amsterdam (Bijlmerdreef 1289, 1103 TV). Let op: je moet het pasje zelf ophalen. Iemand anders mag dit niet voor je doen.

Je hebt recht op een O-document als:

 • Je onder de richtlijn valt, ondanks dat je geen paspoort, identiteitskaart of verklaring van de Oekraïense ambassade hebt.

 • Je een Oekraïens kind bent van 14 jaar of ouder zonder identiteitsbewijs (paspoort).

 • Je een paspoort hebt dat verloopt voor 4 maart 2023, of een paspoort dat al verlopen is (als je een nieuw paspoort hebt aangevraagd blijft het losse papier geldig).

En er is 3 of meer weken geleden een foto van je gemaakt bij je afspraak voor een bewijs van verblijf.

Vergeet je O-document niet op te halen. Op dit moment liggen enkele honderden O-documenten in Amsterdam klaar voor hun drager.

18 augustus - Help een ander aan een afspraak

time slots

Heb je meerdere afspraken voor een bewijs van verblijf gemaakt? Annuleer dan de afspraken die je niet gaat gebruiken. Op deze manier help je iemand anders aan een plekje. Ga daarvoor naar de IND-afsprakenplanner. Je kunt ook gebruik maken van de QR-code op de flyers van de IND. Deze is vertaald in het Oekraïens, Engels, Nederlands en Russisch. Heb je nog geen bewijs van verblijf? Geen zorgen. De IND blijft net zo lang bewijzen van verblijf uitdelen totdat iedereen is voorzien. Maak een afspraak voor het ophalen van een bewijs van verblijf via de IND-afsprakenplanner.

10 augustus - Annuleren vanaf nu mogelijk

Appointment planner

Heb je een afspraak gemaakt om het bewijs van verblijf op te halen, maar kan je toch niet komen? Dan kan je afspraak afzeggen via de website van de IND. Op deze manier kan iemand anders gebruik maken van jouw plek, waardoor iedereen sneller een bewijs van verblijf op kan halen.

3 augustus - Overgangsperiode verlengd

Logo Ministerie szw

De overgangsperiode waarbinnen vluchtelingen uit Oekraïne hun bewijs van verblijf moeten ophalen is verlengd. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft bekend gemaakt dat vluchtelingen uit Oekraïne, die vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming, tot 31 oktober 2022 in Nederland kunnen werken zonder bewijs van verblijf en zonder tewerkstellingsvergunning. Voorheen stond de deadline op 1 september 2022.

De IND doet hun best om iedereen die onder de Richtlijn valt voor 1 september een bewijs van verblijf te geven. Heb je op 1 september 2022 nog geen bewijs van verblijf of nog geen afspraak om deze op te halen? Maak je dan geen zorgen. Dit heeft geen gevolgen voor je verblijf in Nederland.

De IND maakt het mogelijk om na 1 september 2022 nog een afspraak te maken voor het bewijs van verblijf, indien dit nodig is. De IND voegt dagelijks nieuwe tijdsloten toe. Net zo lang tot iedereen die onder de Richtlijn valt een afspraak heeft kunnen maken.

2 augustus - Gebruik geen VPN

VPN

Gebruik geen VPN (virtueel privénetwerk) als je een afspraak gaat maken voor het bewijs van verblijf. De afsprakenplanner van de IND werkt alleen wanneer je een Nederlandse verbinding hebt. Als je een VPN gebruikt herkent de afsprakenplanner je locatie niet, waardoor je geen afspraak kan maken. Zet dus je VPN uit voordat je naar de IND afsprakenplanner gaat.

25 juli - ophaallocatie Deventer nu open

De IND-locatie Deventer is vanaf vandaag open. Maak een afspraak via de afspraken planner van de IND.

Het volgende is belangrijk om te weten:

 • Deventer ligt in de regio oost van Nederland. Maak alleen een afspraak als je hier ook verblijft.

 • Het adres van de locatie is: Essenstraat 35, 7418 BM, Deventer.

 • Er zullen voor nu tijdsloten beschikbaar zijn tot 1 augustus. Op een later moment zullen meer data beschikbaar worden gemaakt. Iedereen zal de kans krijgen om een bewijs van verblijf op te halen.

 • Verblijf je niet in de regio oost? Bekijk dan de kaart van de IND om te zien welke locatie open is bij jou in de buurt.

22 juli- Informatie tijdsloten

time slots

Heb je nog geen afspraak om je bewijs van verblijf op te halen? De IND stelt iedereen in de gelegenheid om een bewijs op te halen. Elke week komen nieuwe tijdslots beschikbaar. Je hoeft dus niet elk uur de website te verversen om een reservering te maken.

21 juli - Nieuwe tijdsloten beschikbaar Amsterdam

De IND-locatie in Amsterdam heeft meer loketten geopend, waardoor er ongeveer 100 tijdsloten per dag bij komen. Woon je in de buurt van Amsterdam (noordelijke Randstad) en heb je nog geen bewijs van verblijf? Maak dan een afspraak via de afsprakenplanner van de IND. Er zijn voor nu tijdsloten beschikbaar tot augustus. Later komen er meer data beschikbaar. Iedereen zal een kans krijgen een afspraak te maken.

20 juli - Maak geen afspraak voor een verblijfsaantekening

Appointment planner

Er worden afspraken gemaakt via de reguliere afsprakenplanner van de IND. Dit zijn afspraken voor een verblijfsaantekening sticker en zijn niet bedoeld voor vluchtelingen uit Oekraïne die vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. De IND zegt de afspraken die hiervoor worden gemaakt automatisch weer af.

Het bewijs van verblijf kan alleen worden opgehaald op afspraak bij één van de tijdelijke IND-locaties, die op deze pagina zijn vermeld. Maak geen afspraak bij andere IND-locaties. Dit is niet de bedoeling en niet nodig.

De IND zal iedereen in de gelegenheid stellen om een bewijs van verblijf op te halen. Zit er momenteel geen locatie bij jou in de buurt of is er geen tijdslot beschikbaar? Hou dan deze pagina in de gaten voor de nieuwste updates, zoals nieuwe tijdsloten en locaties.

19 juli - Ophaallocatie Amsterdam nu open

open 2

De IND-locatie in Amsterdam (noordelijke Randstad) is vanaf vandaag open. Maak een afspraak via de afsprakenplanner van de IND.

Het volgende is belangrijk om te weten:

 • Amsterdam ligt in de regio midden (noordelijke Randstad) van Nederland. Maak alleen een afspraak als je hier ook verblijft.

 • Het adres van de locatie is: Bijlmerdreef 1289, 1103 TV, Amsterdam.

 • Er zullen voor nu tijdsloten beschikbaar zijn van 19 juli tot 1 augustus. Later zullen er mee data beschikbaar worden gemaakt. Iedereen zal de mogelijkheid krijgen om een afspraak te maken in Nederland.

 • Verblijf je niet in de regio midden (noordelijke Randstad)? Bekijk op de kaart van de IND welke andere locaties nu open zijn of binnenkort open gaan.

18 juli - Ophaallocaties Assen en Nieuwegein open

De ophaallocaties van de IND in Assen (regio noord) en Nieuwegein (regio midden) zijn vanaf vandaag open. Maak een afspraak via de afsprakenplanner van de IND.

Het adres van de locatie in Assen is: Lauwers 1, 9405 BL Assen. Het adres van de locatie in Nieuwegein is: Symfonielaan 5, 3438 EX Nieuwegein.

Voor nu zijn er tijdsloten beschikbaar tot 1 augustus. Later komen meer data beschikbaar. Iedereen zal de mogelijkheid krijgen om een afspraak te maken in Nederland.

12 juli - Maak vanaf 13 juli een afspraak in Assen

Vanaf 13 juli 10:00 is het mogelijk om een afspraak te maken bij de IND-locatie in Assen. Maak een afspraak via de afsprakenplanner van de IND.

Het volgende is belangrijk om te weten:

 • Assen ligt in de regio noord van Nederland. Maak alleen een afspraak als je hier ook verblijft.

 • Het adres van de locatie is: Lauwers 1, 9405 BL Assen.

 • Er zullen voor nu tijdsloten beschikbaar zijn van 18 juli tot 1 augustus. Later zullen er meer data beschikbaar worden gemaakt. Iedereen zal in de mogelijkheid komen om een afspraak te maken in Nederland.

 • Verblijf je niet in regio noord? Bekijk op de kaart van de IND welke andere locaties nu open zijn of binnenkort open gaan.

12 juli - Binnenkort locatie in Deventer open

Aan de Essenstraat 35 in Deventer zal binnenkort een nieuwe IND locatie opengaan. Het is nog niet bekend wanneer deze locatie opengaat. Alle 5 locaties die nu bekend zijn, kun je vinden op de kaart in de afsprakenplanner.

Binnenkort wordt er ook een locatie geopend in de regio Amsterdam.

7 juli - Binnenkort nieuwe locatie in Nieuwegein

De IND opent binnenkort een nieuwe locatie in Nieuwegein. Dit ligt in de provincie Utrecht in het midden van Nederland. Daarmee zijn nu de volgende locaties bekend:

 • Nu open: Den Bosch, zuiden van Nederland

 • Nu open: Rijswijk, zuidelijke randstad

 • 18 juli: Assen, noorden van Nederland

 • 18 juli: Nieuwegein, midden van Nederland

 • Binnenkort open: regio Amsterdam, noordelijke randstad

De IND opent in totaal 6 locaties. Deze locaties verschijnen binnenkort op de kaart in de afsprakenplanner.

6 juli - Koop of verkoop geen tijdsloten online

Er worden op sociale media tijdsloten verkocht voor het ophalen van een bewijs van verblijf. Koop of verkoop deze tijdsloten niet. Het kopen en verkopen van tijdsloten is absoluut niet de bedoeling en ook niet nodig. De IND gaat iedereen in de gelegenheid stellen om een bewijs van verblijf op te halen.

Het wordt sowieso afgeraden om afspraakcodes over te nemen van vreemden. Er is geen manier om te controleren of de code wel echt is of dat de code al door anderen is gebruikt.

Nog geen bewijs van verblijf? Maak je geen zorgen; dat is geen probleem. Als je nog geen bewijs van verblijf hebt, val je alsnog onder de Tijdelijke Bescherming. Door de grote hoeveelheid vluchtelingen uit Oekraïne kan het even duren voordat iedereen een bewijs van verblijf heeft, maar desalniettemin komt iedereen aan de beurt.

Fraude gespot? Herken je misbruik of fraude van de IND afsprakenplanner? Meld dit via een formulier van de IND.

4 juli - Binnenkort ophaallocaties in regio Assen en Amsterdam

De eerste bewijzen van verblijf kunnen vanaf vandaag afgehaald worden.

De IND opent vanaf 18 juli 2022 een ophaallocatie in Assen en binnenkort ook in regio Amsterdam. Houd deze pagina in de gaten om te weten wanneer je een afspraak kunt maken in deze regioundefineds.

4 juli - IND zoekt medewerkers

De IND is hard op zoek naar medewerkers op de stickerlocaties. Er wordt gezocht naar Oekraïners die zowel Oekraïens als Engels spreken. Er wordt ook gezocht naar Nederlanders.

2 juli - Afsprakenplanner op dit moment vol

De online afsprakenplanner zit op dit moment vol. Er worden echter af en toe tijdsloten toegevoegd voor de bestaande locaties. Houd de online afsprakenplanner in de gaten om te zien of er nieuwe tijdsloten beschikbaar zijn.

Op dit moment heeft de IND het mogelijk gemaakt tot 1 augustus een afspraak te maken. Later zullen er meer data beschikbaar komen.

Is er geen ophaallocatie bij jou in de buurt of is er geen tijd voor je beschikbaar? Houd dan de online afsprakenplanner in de gaten voor nieuwe tijden en locaties.

De IND is bezig met het opzetten van meer ophaallocaties en streeft er naar iedereen voor 1 september 2022 in de gelegenheid te stellen een bewijs van verblijf op te halen. Reis niet naar een andere regio voor een afspraak.

1 juli - Online afsprakenplanner live

Ukrainian passport

De online afsprakenplanner van de IND is gestart. Het is vanaf nu mogelijk voor Oekraïense vluchtelingen, die zijn ingeschreven in de BRP, om een afspraak te maken om hun bewijs van verblijf op te halen bij één van de twee ophaallocaties van de IND. Momenteel zijn de ophaallocaties:

 • De Brabanthallen in Den Bosch; en

 • De Broodfabriek in Rijswijk.