go back
change

Laatst gewijzigd: 10-11-2022 14:15

Gepubliceerd op: 7-11-2022 13:11

Veranderingen in Regeling opvang ontheemden Oekraïne

Na de Russische invasie van Oekraïne kwamen veel vluchtelingen uit Oekraïne naar Nederland. De Nederlandse overheid heeft in 2022 in zeer korte tijd een regeling opgezet voor deze mensen; namelijk de ‘Regeling opvang ontheemden Oekraïne’ (RooO). Deze regeling regelt de opvang en het leefgeld van vluchtelingen uit Oekraïne. Per 1 december 2022 en 1 februari 2023 gaan er dingen veranderen in de RooO. In dit nieuwsbericht lees je wat er verandert. 

De Nederlandse overheid heeft samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) de regeling geëvalueerd. Op basis van deze evaluatie gaan er enkele dingen in de RooO veranderen, om te zorgen dat de RooO meer lijkt op de bestaande regelingen voor asielzoekers, statushouders en bijstandsgerechtigden.

Deze veranderingen gaan in twee fases: 

  1. Wijzigingen per 1 december 2022; en

  2. Wijzigingen per 1 februari 2023.

Wijzigingen per 1 december 2022:

  • Vanaf 1 december 2022 kan de gemeente een financiële vergoeding uitkeren aan personen die langdurig in een zorginstelling verblijven. Deze financiële vergoeding is bedoeld voor kleding en persoonlijke uitgaven. De hoogte van deze vergoeding is €56,12 euro per maand.

  • Vrijwilligers die vrijwilligerswerk verrichten op de opvanglocatie, kunnen vanaf 1 december 2022 een vrijwilligersvergoeding krijgen van €14 euro per week.

  • Als laatste kunnen vluchtelingen uit Oekraïne per 1 december 2022 tijdelijk hun opvang verlaten. Met de nieuwe regeling mogen vluchtelingen uit Oekraïne maximaal 28 dagen de opvang verlaten, zonder dat dit effect heeft op hun financiële toelage (zoals het leefgeld). 

Wijzigingen per 1 februari 2023:

  • Vanaf 1 februari 2023 kan de gemeente het leefgeld voor een heel gezin stopzetten als een gezinslid van boven de 18 geld verdient met werken of een uitkering ontvangt. Als blijkt dat een uitkering onvoldoende is om van te leven, dan kan de burgemeester het leefgeld ook slechts gedeeltelijk stopzetten.

  • Wanneer je in een particuliere opvang (gastgezin) verblijft, wordt de toelage verminderd naar €93 euro per persoon per maand.

  • Als laatste wordt het bedrag dat een gezin voor eten ontvangt opnieuw berekend naar de omvang van het gezin. Hoe groter het gezin, hoe lager het maandelijkse bedrag voor eten. 

Voor meer informatie over het leefgeld of de wijzigingen in de RooO, kan je contact opnemen met de gemeente waarin je verblijft. De gemeente beslist zelf in welke vorm zij leefgeld uitkeren. Voor meer informatie over het leefgeld kan je terecht op de pagina over leefgeld.

Deel dit nieuwsbericht op sociale media