go back
Firework in the Netherlands

Laatst gewijzigd: 3-11-2022 12:21

Gepubliceerd op: 1-11-2022 11:45

Vuurwerk in Nederland

Op 31 december wordt in Nederland het oude jaar afgesloten en het nieuwe jaar ingeluid met vuurwerk. In de weken, en soms maanden, daarvoor wordt er al illegaal vuurwerk afgestoken. Op oudejaarsavond zijn er vuurwerkshows door het hele land. Wees voorbereid op geluidsoverlast door vuurwerk. 

Op 31 december mogen mensen zelf vuurwerk afsteken tussen 18.00 uur en 02.00 uur. Gemeenten geven voorlichting over het veilig afsteken van vuurwerk. Doe bijvoorbeeld altijd een veiligheidsbril op, gebruik een aansteeklont en houd voldoende afstand. Steek geen vuurwerk af als je hier geen ervaring mee hebt. Er is een verbod op het zwaardere knal- en siervuurwerk. Ook wordt er strenger gecontroleerd op het illegaal verzenden van vuurwerk en bij de landsgrenzen wordt strenger gecontroleerd.

Vanwege de belasting van de zorg door COVID-19 in 2020, werd er besloten een algeheel vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling 2020-2021 in te stellen. Het verbod werd in 2021 om dezelfde reden opnieuw ingesteld. Toch werd er tijdens de jaarwisseling en de weken daarvoor veel vuurwerk afgestoken. Het is nog niet duidelijk of er dit jaar ook een verbod komt. 

Vuurwerk zorgt op verschillende manieren voor overlast bij omstanders en omwonenden, vooral in de weken voorafgaand aan oud en nieuw. Houdt er rekening mee dat je nu al veel vuurwerk knallen hoort op straat.

Deel dit nieuwsbericht op sociale media