Hotline support
go back
Natasha Kolbeek offers Dutch language classes for Ukrainians at her YouTube channel NaTAALka

Laatst gewijzigd: 7-12-2022 15:49

Gepubliceerd op: 15-9-2022 16:13

Leer Nederlands met Juf NaTAALka

​​Voor de liefde verhuisde Natasha Kolbeek negentien jaar geleden vanuit Oekraïne naar Nederland. Ze is NT2-docent, wat betekent dat ze Nederlandse les geeft aan mensen die een andere taal spreken. Sinds Rusland afgelopen voorjaar Oekraïne binnenviel, geeft ze online lessen - in het Oekraïens - over de Nederlandse taal en cultuur. Hiermee wil ze vluchtelingen uit Oekraïne helpen om Nederland beter te begrijpen.

"Nadat de oorlog uitbrak, werd ik onderwijsassistent voor gevluchte Oekraïense kinderen", vertelt Natasha. "Ik kreeg hierdoor natuurlijk ook te maken met hun ouders, die veel vragen stelden over Nederland. Zo kwam ik op het idee om video’s te maken op YouTube."

Het leren van de Nederlandse taal is volgens haar belangrijk om in Nederland ‘mee te kunnen doen’. Daarom maakt ze video’s over de uitspraak van letters en de Nederlandse grammatica. "Maar je woont ook in een land met een eigen geschiedenis en cultuur. Daarover vertel ik ook in mijn video's." Ook heeft ze het over andere onderwerpen die voor Nederlanders heel vanzelfsprekend zijn, maar voor mensen uit Oekraïne niet. 

"Neem als voorbeeld het luchtalarm. Dat gaat iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur af. Er wordt dan gecontroleerd of alle alarmen goed werken. Nederlanders weten dat en halen hun schouders erover op. Voor vluchtelingen uit Oekraïne betekent een luchtalarm bijvoorbeeld dat er bommen vallen. Zij schrikken ervan en kunnen heel angstig worden. Ik probeer dit soort dingen uit te leggen in mijn video's, en hoop daarmee de angst te verkleinen."

Natasha heeft veel aan haar eigen ervaringen nadat zij in Nederland kwam wonen. "Zo kwam ik erachter dat je goed moet oefenen op de uitspraak van bepaalde klanken. Vooral de 'oe', 'uu', 'ui' en 'ng' zijn moeilijk. Maar je hebt er later ontzettend veel aan als je je best doet om die vanaf het begin goed uit te spreken."

Ook kan ze door haar eigen ervaringen mensen uit Oekraïne goed begrijpen: "Mensen die hier komen hebben vaak een goede opleiding. Maar doordat ze de taal niet spreken kunnen zij hier niets doen. Dat vind ik talentverspilling. Ik weet daar alles van", zegt ze. "Maar er is altijd hoop en ik wil mensen daarop wijzen. Je moet een doel hebben en doorgaan. Op die manier hoop ik hen positieve kracht te geven."

Ben je nieuwsgierig naar de online taallessen van Natasha? Bekijk de video's op haar YouTube-kanaal: Juf NaTAALka.

Deel dit nieuwsbericht op sociale media