go back
Important

Laatst gewijzigd: 24-10-2022 11:55

Gepubliceerd op: 19-10-2022 17:24

Bewijs van verblijf vanaf 1 november verplicht voor werk

Om in Nederland te kunnen werken zonder tewerkstellingsvergunning, moeten vluchtelingen uit Oekraïne vanaf 1 november in het bezit zijn van een verblijfssticker of O-document van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Met dit bewijs van verblijf kun je aantonen dat je recht hebt op Tijdelijke Bescherming in Nederland en mag je dus ook werken zonder tewerkstellingsvergunning.

Tot dan toe mochten vluchtelingen uit Oekraïne zonder sticker of O-document in Nederland werken. De Nederlandse overheid wilde eigenlijk al dat het bewijs van verblijf eerder verplicht was. Die datum werd opgeschoven omdat de stickers tijdelijk niet konden worden geleverd.

Nog tot en met 31 oktober kun je een afspraak te maken om een bewijs van verblijf op te halen. Dit kan in één van de volgende steden:

  • Amsterdam (Noord-Holland)

  • Rotterdam (Zuid-Holland)

  • Assen (Drenthe)

Ook na 31 oktober is het mogelijk een bewijs van verblijf op te halen. Maar als je op dit moment al werkt, is het belangrijk dat je voor die tijd in het bezit bent van een O-document of sticker.

Let op: als je nog geen werk hebt, kun je (een deel van) je reiskosten voor het ophalen van je bewijs van verblijf terugkrijgen. Vraag dit aan bij de gemeente waarin je verblijft.

Het verschilt per gemeente hoe de reiskosten worden vergoed en of de reiskosten volledig worden vergoed. Zo kun je bijvoorbeeld een vergoeding per kilometer krijgen, of de kosten van het openbaar vervoer.

Deel dit nieuwsbericht op sociale media