Thema's

show menu options
Nederlands (Dutch)Hotline support
go back
Holidays in the Netherlands

Laatst gewijzigd: 15-3-2023 08:44

Gepubliceerd op: 2-12-2022 12:42

De feestdagen in december

December is een drukke, feestelijke maand in Nederland. Families met jonge kinderen vieren vaak Sinterklaas. Daarna volgen de kerstdagen en oud en nieuw. Hoe het precies zit met de komende feestdagen, lees je in dit artikel. 

Sinterklaas: 5 december

Sinterklaas wordt in Nederland officieel gevierd op 5 december. Het feest begint al in november, als Sinterklaas in Nederland aankomt met de boot. Kinderen mogen thuis hun schoen zetten voor Sinterklaas. Sinterklaas komt dan 's nachts, als ze slapen, langs op zijn paard om snoep of cadeautjes achter te laten in de schoenen van kinderen. Tijdens Sinterklaas wordt er snoep gegeten, genaamd: pepernoten, taaitaai, chocoladeletters en marsepein. Ook op veel basisscholen in Nederland wordt Sinterklaas uitgebreid gevierd. 

Een video over het sinterklaasfeest in Nederland vind je hier.

Kerst: 25 en 26 december

Na Sinterklaas maakt Nederland zich klaar voor Kerst. Sommigen gaan naar de kerk en vieren de rest van de dag met vrienden en familie. Anderen blijven thuis en vieren het in eigen kring. Op de 1e en 2e kerstdag is het gebruikelijk om uitgebreid te eten met familie of vrienden. Veel mensen hebben een kerstboom in huis. Ook worden er vaak tijdens Kerst cadeautjes uitgewisseld. De kerstdagen zijn feestdagen waarop de meeste mensen niet hoeven te werken. Check de vrije dagen in de decembermaand altijd bij jouw werkgever.

Bekijk ook de video van Juf NaTAALka over de kerstdagen. Hierin legt ze alles uit over kerst in Nederland.

Oud en nieuw: 31 december en 1 januari

Tot slot oud en nieuw. In Nederland is het traditie om 31 december met familie en vrienden te vieren. Dit kan bij iemand thuis zijn of een feestje in de stad. Er worden traditionele hapjes als oliebollen en appelbeignets gegeten. Houd er rekening mee dat tijdens de jaarwisseling de diensten van het openbaar vervoer wijzigen en maar beperkt beschikbaar zijn. Zorg dat je op de hoogte bent van de juiste dienstregeling. Dit staat aangegeven op de website van de vervoerder. 

Om precies twaalf uur 's nachts wordt het nieuw jaar ingeluid en geproost met champagne. Sommige steden in Nederland, zoals Rotterdam en Amsterdam, vieren oud en nieuw op een groot plein met een vuurwerkshow. Uit voorzorg worden de laatste dagen van het jaar de brievenbussen van PostNL (postverzending) en vuilnisbakken weggehaald of afgesloten. Wil je hier meer over weten? Lees dan het nieuwsartikel over vuurwerk.

Deel dit nieuwsbericht op sociale media