go back
VluchtelingenWerk Nederland

Laatst gewijzigd: 12-10-2022 11:56

Gepubliceerd op: 6-10-2022 15:11

Uitspraak rechter: asielopvang moet menselijker

​​De asielopvang moet menselijker. Dat heeft de rechter vandaag besloten nadat VluchtelingenWerk Nederland een rechtszaak aanspande tegen de Staat en het Centraal Orgaan voor Asielopvang (COA). VluchtelingenWerk deed dit omdat zo’n 18.000 asielzoekers in slechte omstandigheden zijn opgevangen.

Let op: dit artikel gaat over mensen die asiel aanvragen. Niet om vluchtelingen die onder de Tijdelijke bescherming vallen

De asielopvang is al een jaar te slecht, zegt VluchtelingenWerk. Niet doordat er opeens meer asielaanvragen zijn, maar door jarenlang slecht beleid. Het maken van afspraken tussen het Rijk en gemeenten ging niet goed. Dit lijkt ook niet te verbeteren. Daarom zag VluchtelingenWerk geen andere mogelijkheid dannaar de rechter te gaan.

Daarna is de asielopvang alleen maar slechter geworden. VluchtelingenWerk verwacht dat nieuwe maatregelen vanuit de regering juist tot nog meer (crisis)noodopvang leiden. Daarom heeft de organisatie aan de rechter gevraagd de Staat te verplichten om ervoor te zorgen dat asielzoekers volgens Europese en internationale wetgeving worden opgevangen. 

De rechter heeft vandaag onder meer bepaald dat:

  • Asielzoekers vanaf vandaag niet meer in Ter Apel op straat mogen belanden;

  • Alleenstaande minderjarigen binnen vijf dagen vanuit Ter Apel moeten worden overgeplaatst naar passende opvanglocaties;

  • Kwetsbare asielzoekers (kinderen, zwangere vrouwen en getraumatiseerde asielzoekers) vanaf vandaag niet meer in de crisisnoodopvang terecht mogen komen;

  •  In alle opvanglocaties toegang moet zijn tot schoon drinkwater en fatsoenlijke maaltijden;

  • Kinderen in de (crisis)noodopvang binnen vier weken toegang moeten krijgen tot onderwijs en speelvoorzieningen;

  • Alle asielzoekers en vluchtelingen binnen negen maanden weer moeten worden opgevangen in opvanglocaties die aan de minimale wettelijke eisen voldoen. Dit betekent onder andere dat iedere asielzoeker toegang moet hebben tot een schone opvanglocatie met toegang tot een douche, een wastafel met warm en koud water en een werkend toilet. Opvanglocaties moeten voorzien zijn van een slaapkamer met een plafond, vier muren, een deur die je kunt afsluiten en een raam.

'Stevige uitspraak'

Frank Candel, voorzitter van VluchtelingenWerk Nederland, noemt de uitspraak ‘nog geen reden tot vreugde’. Hij vindt het verdrietig dat voor iets noodzakelijks als menselijke asielopvang een uitspraak van de rechter nodig is.

"We zijn pas blij als geen enkele asielzoeker meer in een tent, gymzaal of evenementenhal hoeft te slapen", zegt hij. "Aan een stevige uitspraak van de rechter hebben zij nu nog niets."

Deel dit nieuwsbericht op sociale media