Hotline support
go back

Laatst gewijzigd: 7-12-2022 15:48

Gepubliceerd op: 18-8-2022 13:59

Een baan in Nederland

Als je onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming valt en een BSN hebt, mag je werken in Nederland. Je krijgt een BSN als je je inschrijft in de gemeente waar je verblijft. Daarna kun je gaan solliciteren. Een baan gevonden? Gefeliciteerd! Het valt je misschien op dat de werkcultuur, gewoontes en regels anders zijn dan je gewend bent. 

Werkcultuur

Nederlanders hebben een eigen werkcultuur. Vaak is er weinig tot geen hiërarchie. Iedereen spreekt alle collega’s min of meer op dezelfde manier aan. Ook dit is goed om te weten:

  • Informeel: het is niet raar om vragen te stellen aan een leidinggevende.

  • Planmatig: afspraak is afspraak: Maak je werkafspraken, dan verwachten je collega's en je leidinggevende dat je je daaraan houdt.

  • Directheid: in Nederland wordt heel direct gesproken. Dit kan bot of hard overkomen. Maar dat is niet onaardig bedoeld.

  • Balans: Nederlanders houden werk en privé gescheiden. Het is normaal om een dag in de week niet te werken. Dan is er tijd voor jezelf of voor vrienden/ familie.

Flexwerk en contracten

Je kunt een contract voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd krijgen. Er zijn arbeidsovereenkomsten voor vaste uren, of voor flexwerk. Bij een flexibel contract ligt het niet vast hoeveel uur je werkt. Teken je een contract voor flexwerk, lees het altijd goed door voordat je een handtekening zet. Waar je op moet letten, lees je op de website van het Juridisch Loket.

Minimumloon

Iedereen die in Nederland werkt, heeft recht op het minimumloon. Dit is het laagste bedrag dat een werkgever volgens de wet aan loon moet betalen. Je mag dus niet minder verdienen dan dit bedrag. Per 1 januari 2022 is dit € 1.725,00. Let op,  dit is een brutobedrag. Je houdt dus minder over. Twee keer per jaar wordt het minimumloon aangepast: op 1 januari en 1 juli.

Vanaf 21 jaar en ouder heb je recht op het minimumloon. Ben je jonger dan 21 jaar? Dan heb je recht op het minimumjeugdloon. Meer informatie over het minimumloon vind je op de website van CNV.

Deze websites helpen je een baan te vinden:

Meer handige websites vind je op de pagina ‘Werkplekken en stages’.

Meer informatie over het werken in Nederland lees je op de pagina ‘Werken in Nederland’.

Informatie in het Oekraïens over werken in Nederland vind je op de website van FNV.

Deel dit nieuwsbericht op sociale media