Hotline support
go back
ONDERWIJS & TAAL

Ondersteun jij vluchtelingen uit Oekraïne en heb je hulp nodig bij de vertaling? Of wil je ze wegwijs maken in het onderwijssysteem in Nederland? Er zijn veel initiatieven en organisaties die jou daarbij kunnen helpen.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: woensdag 7 december 2022

De volgende initiatieven helpen vluchtelingen wegwijs te maken in het Nederlandse onderwijssysteem.

Handreiking Onderwijs

De overheid heeft een handreiking onderwijs voor kinderen en jongeren uit Oekraïne gepubliceerd. Deze handreiking biedt handvatten en kaders bij onder andere de invulling van het onderwijs, inzet van onderwijspersoneel, bekostiging en toezicht. Daarnaast heeft ARQ ook een handreiking gepubliceerd met handige tips en sites voor het bieden van ondersteuning door leerkrachten.


UAF

UAF begeleidt vluchtelingen bij hun studie en het vinden van een baan. Meld je aan op de website en word een mentor van een vluchteling.


Incluusion

Ben je een student en wil je bijdragen aan de academische integratie van een vluchteling? Meld je dan aan op deze website.


AVS

Ben jij een leerkracht of op andere wijze betrokken bij het onderwijs? Wil je weten hoe je onderwijs voor vluchtelingenkinderen uit Oekraïne kan organiseren? Kijk dan hier:


LOWAN

Sta jij voor de klas en/of heb jij vragen over de omgang met kinderen die traumatische dingen meemaken? LOWAN biedt hiervoor hulp en ondersteuning.


Rijksoverheid

Veel ouders uit Oekraïne melden hun kind(eren) aan bij scholen zodat hun kinderen onderwijs kunnen volgen. Bij sommige scholen is jouw hulp en steun welkom. Wil je helpen? Neem dan contact op met de school of het schoolbestuur bij jou in de buurt.


LBBO

Werk je in het onderwijs? LBBO heeft een overzicht gepubliceerd met tips over de omgang met de oorlog in Oekraïne in het onderwijs. Zie de website voor alle tips.


Pictogramkaarten

Begeleid je vluchtelingen uit Oekraïne en heb je hulp nodig met communicatie? In deze Google Drive vind je pictogramkaarten voor basiscommunicatie, zoals transport en medicijnen. Je kunt aanwijzen wat je bedoelt en op die manier communiceren.