Hotline support
go back
ONDERWIJS & TAAL

Ondersteun jij vluchtelingen uit Oekraïne en heb je hulp nodig bij de vertaling? Of wil je ze wegwijs maken in het onderwijssysteem in Nederland? Er zijn veel initiatieven en organisaties die jou daarbij kunnen helpen.


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: woensdag 7 december 2022

Hieronder vind je initiatieven of organisaties die kunnen helpen met vertalingen of het vinden van een tolk.

Vertaalhulp Oekraïne

Wil je hulp aanbieden als vertaler voor vluchtelingen uit Oekraïne die naar Nederland komen? Als je Russisch of Oekraïens spreekt, kun je je eenvoudig aanmelden op de website van Vertaalhulp Oekraïne.


Global Talk

Wil je je aanmelden als tolk of heb je vertaling nodig? Global Talk heeft 1.500 tolken en cultuur specialisten in dienst en biedt vertaaldiensten in het Oekraïens.


DuoLingo

De talen app Duolingo biedt een online cursus Oekraïens aan. De inkomsten van deze cursus gaan nu tijdelijk naar goede doelen.


Het begint met Taal

Bij ‘Het Begint met Taal’ kun je je aanmelden als vrijwillige taalcoach voor vluchtelingen uit Oekraïne (en andere landen). Als taalcoach oefen je het Nederlands met een vluchteling in een taalcafé of online. Op de site is een overzicht te vinden van tips en initiatieven voor taalcoaching aan vluchtelingen uit Oekraïne. Heb jij zelf een handige tip? Die kan je delen op deze website.


Webinar Taalcoaching voor Oekraïners

Op 27 juni om 19:00 uur is er een webinar ‘Taalcoaching aan Oekraïners’. Als vrijwilliger leer je wat het inhoudt om de Nederlandse taal te leren, is er aandacht voor taaltheorie en taalwerving en krijgen vrijwilligers informatie over hun rol als taalvrijwilliger. Daarbij worden praktische tips gedeeld en komt oefenmateriaal beschikbaar. Aanmelden kan via de website voor taalvrijwilligers.