Hotline support
go back
ONDERDAK

Hieronder vind je een overzicht van initiatieven en organisaties waarmee je vluchtelingen kunt helpen bij het vinden van huisvesting en onderdak, en algemene informatie over opvang van vluchtelingen


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: woensdag 7 december 2022

Vluchtelingen uit Oekraïne die in Nederland verblijven hoeven niet meteen asiel in Nederland aan te vragen. Zij kunnen hier 90 dagen visumvrij verblijven en vallen daarom onder de gemeentelijke opvang en kunnen ook logeren bij vrienden of kennissen.

Wat moet je weten als je vluchtelingen uit Oekraïne wilt opvangen? De organisaties hieronder hebben de belangrijkste informatie op een rijtje gezet.

Handleiding voor particuliere opvang

Wil je je huis openstellen voor vluchtelingen uit Oekraïne? De Nederlandse overheid heeft een uitgebreide handleiding voor de particuliere opvang van vluchtelingen gepubliceerd.


RefugeeHomeNL

RefugeeHomeNL is opgezet om zo veel mogelijk vluchtelingen en gastgezinnen samen te brengen. Met een uitgebreide kennismaking, screening en uiteindelijk een goede match biedt Refugeehome ondersteuning en begeleiding aan gastgezinnen die hun huis openstellen voor vluchtelingen. Voor meer informatie kun je onder de categorie over het aanbieden van huisvesting kijken, of op de website van RefugeeHomeNL.


Stichting INLIA - handreiking ‘Vluchteling in huis?’

Stichting INLIA heeft een richtlijn van 5 pagina's geschreven over het huisvesten van vluchtelingen thuis. De gids is alleen beschikbaar in het Nederlands en kan worden gedownload van hun website.


Huisvesting bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne

VluchtelingenWerk heeft de belangrijkste informatie voor mensen die vluchtelingen uit Oekraïne opvangen of overwegen dit te doen verzameld op de website.


Oekraïne inloopspreekuur

Gastopvang kan enorm verrijkend zijn, maar het is óók pittig. Wil je meer weten, ervaringen horen of vragen stellen? Bijvoorbeeld wat je in ieder geval voorbereid moet hebben voordat je iemand in huis neemt. Of je hebt al gastvrij een vluchteling uit Oekraïne ontvangen en je loopt tegen bepaalde dingen aan.

Elke maandagavond tussen 20:00 en 21:00 organiseren wij een digitaal inloopspreekuur, hierin willen we graag naar je luisteren, met je meedenken en onze ervaringen met je delen.


Alleenstaande minderjarigen

In Nederland moeten kinderen onder voogdij staan. Als er geen voogd is, dan wordt Nidos daar als landelijke voogdij-instelling mee belast. Mocht iemand een kind alleen aantreffen, dan kun je bellen met het centrale nummer op 088-5011200. Meer informatie over dit proces staat op de website.

Wanneer je ziet dat een minderjarige zonder ouders verblijft bij een gastgezin en je hebt daar vragen over, kun je het beste contact opnemen met de Raad voor de Kinderbescherming. Neem nooit zelf actie door een kind in huis te nemen of weg te halen bij de mensen die nu voor het kind zorgen.

Voor meer informatie over wat je kunt doen in dit soort situaties (ook bij twijfel) kun je kijken op de website van Unicef.

Let op: Nidos gaat niet over adoptiezaken. De Raad voor de Kinderbescherming kan daarover bevraagd worden. Op de website van de Raad voor de Kinderbescherming zijn de contactgegevens te vinden.


Creëren van veerkracht

Deze folder van ARQ biedt nuttige informatie over het bevorderen van veerkracht bij mensen die vluchtelingen uit Oekraïne opvangen en de opgevangen gasten.