go back
ONDERDAK

Hieronder vind je een overzicht van initiatieven en organisaties waarmee je vluchtelingen kunt helpen bij het vinden van huisvesting en onderdak, en algemene informatie over opvang van vluchtelingen


Mis je hier nog iets?

Laat ons weten wat je nog mist, dan proberen wij de informatie aan te vullen. NB: Dit formulier is bedoeld voor suggesties, niet voor persoonlijke vragen of verzoeken. Je ontvangt geen reactie.
Laatst gewijzigd: woensdag 3 augustus 2022

Bied onderdak of huisvesting aan op een van de onderstaande platforms.

Shelter4Ukraine

Shelter4Ukraine koppelt vluchtelingen die op zoek zijn naar onderdak direct aan aanbieders in Nederland en Europa. Stel nu je huis of kamer beschikbaar.


AirBnB

Airbnb.org financiert korte termijn huisvesting voor mensen die Oekraïne ontvluchten. Je kunt gratis of met korting je huis of kamer beschikbaar stellen aan vluchtelingen uit Oekraïne.


Host4Ukraine

Host4Ukraine matcht vluchtelingen uit Oekraïne met mensen die een leefplek aanbieden. Dit kan een huis, een kamer, een bed of een bank zijn, zolang het maar een veilige plek is. Wil je onderdak bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne? Meld je aan op de site.


Facebook groep

Deze Facebook groep is bedoeld om vluchtelingen uit Oekraïne in contact te brengen met Nederlanders die opvangplekken beschikbaar hebben.


Sharemyhome

Sharemyhome is een Nederlands matchings-initiatief, waar vluchtelingen & gastgezinnen op een veilige manier aan elkaar gekoppeld worden. Als je onderdak wilt bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne, meld je dan aan op dit platform.


Booking.com

Partners van Booking.com in Nederland kunnen vluchtelingen die Oekraïne verlaten een plek bieden om gratis of tegen een aanzienlijk verlaagd tarief te verblijven. Voor deze reserveringen scheldt Booking.com de volledige commissie kwijt.


NuTwente

Noaberschap Oekraïne-Twente coördineert verschillende groepen en verzorgt gastgezinnen in Twente. Op de website kun je je inschrijven als gewillig gastgezin.


Welsaam

De gemeente Wageningen bereidt ook opvangplekken voor. Hierbij maakt het ook graag gebruik van de gastvrijheid van inwoners.

Heb jij een kamer over? Een (vakantie)huis? Een kantoor waar gebruik van gemaakt kan worden? Welsaam inventariseert en schakelt met de gemeente. Je kan je gegevens achterlaten op de website.


Het Leger des Heils

Het Leger des Heils zoekt veel vrijwilligers voor het ondersteunen van gastgezinnen. De vacatures vind je in de onderstaande link.


SOFT Tulip (huisvesting voor mensen met een beperking)

SOFT tulip for Ukraine coördineert tijdens deze oorlog zowel in Nederland als in Oekraïne hulp aan mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking en hun verzorgers.

Heeft u huisvesting voor deze doelgroep? Meld u dan aan op de website.


ICanHelp.Host

Een platform om huisvesting in Europa te vinden voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Voor vluchtelingen: Gebruik de kaart om accommodatie op een geschikte locatie te vinden. Neem rechtstreeks contact op met eigenaren op hun sociale netwerken.

Voor verhuurders: Laat uw aanbod achter door het formulier in te vullen. Klik gewoon op de knop ""+ KAN HELPEN"".


HousingAnywhere

HousingAnywhere is een commercieel online platform met als missie om verhuizen naar het buitenland eenvoudiger te maken. Ze hebben een platform gecreëerd om vluchtlingen uit Oekraïne te helpen met huurwoningen in Europa, waarop je je woonruimte kunt adverteren.


Gastgezinnen voor Oekraïne

Stel jij jouw huis open voor vluchtelingen? Dan komt daar best wat bij kijken. Via deze Facebook groep kom je in contact met andere gastgezinnen. Zo kan je advies en ervaringen delen.


Utrechtse kerken voor Oekraïne

Verschillende kerken in Utrecht bieden steun aan de vluchtelingen uit Oekraïne. Op de website kun je je aanmelden als gastgezin of als vrijwilliger bij activiteiten in een van de kerken.


RefugeeHomeNL

Je kunt je als gastgezin aanmelden bij Takecarebnb als je een vluchteling een eigen plek in je huis wilt en kunt bieden. RefugeeHomeNL, een initiatief van de overheid en maatschappelijke organisaties, zorgt ervoor dat de opvang voor vluchtelingen zo goed en veilig mogeljk wordt georganiseerd. Zij zorgen voor een screeningsgesprek met alle gastgezinnen die zich via Takecarebnb aanmelden. Op deze manier wordt de match met vluchtelingen zo goed mogelijk begeleid en het samenwoonproces en eventuele vertrek in goed overleg met jou georganiseerd. Als je wordt goedgekeurd als gastgezin, staan speciaal getrainde vrijwilligers van het Leger des Heils klaar voor al je vragen. Het Rode Kruis en VluchtelingenWerk Nederland zijn er voor alle hulpvragen van vluchtelingen uit Oekraïne zelf. Voor meer informatie en de precieze stappen voor een aanmelding, kun je terecht op de website van RefugeeHomeNL.