Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Een vrouw leest een contract

Bron: Karolina Grabowska

Rechten en plichten als werknemer

Laatst gewijzigd: 30-5-2023 12:15
Deel dit artikel

Als werknemer heb je een aantal rechten en plichten waar jij en je werkgever zich aan moeten houden. Je kunt hier teruglezen wat de belangrijkste regels zijn.

Werken en leerplicht tot 18 jaar

In Nederland zijn kinderen tussen 5 en 16 jaar leerplichtig. Dit geldt ook voor kinderen met een andere nationaliteit en voor kinderen van asielzoekers. Wanneer jongeren nog geen middelbare schooldiploma hebben, zijn ze leerplichtig tot ze 18 zijn.

13 tot 16 jaar
16 en 17 jaar
18 jaar of ouder

Regels over loon en vergoedingen

Als werknemer in loondienst heb je bepaalde rechten. Het belangrijkste recht is het recht op een minimumloon. Dit is bedrag wat jij minimaal moet krijgen voor het werk dat je doet en dat staat in de wet.

Het minimumloon verschilt per leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe hoger het minimumloon is. Vanaf de leeftijd van 21 jaar is het minimumloon een vast bedrag. Het is belangrijk dat je niet minder verdient dan het minimumloon.

Daarnaast kun je altijd onderhandelen over je loon. Let goed op dat je loon niet te laag is en je niet minder verdient dan andere mensen die hetzelfde werk doen.

Afspraken over werk in je contract

Naast je loon, zijn er ook andere afspraken die opgeschreven staan in je contract. Dit noemen we arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij aan het aantal uren dat je per dag werkt en het aantal vakantiedagen dat je per jaar kunt opnemen. Ook heb je onder bepaalde omstandigheden recht op betaald verlof: zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof en zorgverlof.

Vragen en advies

Voor juridische vragen en meer informatie over arbeidscontracten kun je contact opnemen met

Klik hier voor extra uitleg
'Het Juridisch Loket'
. Bel gratis (0800) 80 20 om een jurist te spreken. 'Het Juridisch Loket' is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 9.00 en 17.00 uur.

Reiskostenvergoeding

De reiskosten van en naar je werk kunnen duur zijn. Jouw werkgever kan je een reiskostenvergoeding aanbieden. Dit is een compensatie in de kosten die jij maakt om op werk te komen.

Belastingvrij

Bij reizen met eigen vervoer, carpoolen of openbaar vervoer, kan een werkgever belastingvrij maximaal € 0,21 per kilometer vergoeden. Als je werkgever meer dan € 0,21 per kilometer vergoedt, geldt alles boven deze € 0,21 als loon. Dan wordt het net als de rest van je loon belast.

Bij reizen met openbaar vervoer kan de werkgever er ook voor kiezen de gemaakte reiskosten belastingvrij te vergoeden. Hierdoor betaalt de werkgever de hele prijs van bijvoorbeeld je treinkaartje.

Maak afspraken met je werkgever

Weet je niet hoe jouw werkgever de kosten van het openbaar vervoer vergoedt? Het is goed om hier van tevoren afspraken over te maken in je contract.

Heeft dit artikel jou geholpen?