Thema's

show menu options
Nederlands (Dutch)



Hotline support

Gastgezin of opvang verlaten

Laatst gewijzigd: 9-3-2023 04:17

Het kan zo zijn dat je je gasthuishouden of opvanglocatie wil verlaten. Op deze pagina staan de mogelijkheden en de dingen waar je op moet letten.

Ik voel mij niet veilig bij mijn gasthuishouden

Ben je in direct gevaar? Bel 112. 

Als je je niet veilig voelt bij je gastgezin kun je contact opnemen met een hulporganisatie. Hulporganisaties bieden hulpverlening, informatie, bemiddeling en meer. Weet je niet zeker welke organisatie jou het beste kan helpen? Bel dan met de hulplijn van Veilig Thuis via (0800) 20 00.

Je kunt je altijd bij de gemeentelijke opvang melden wanneer je niet langer bij je gastgezin wilt wonen.

Ik wil mijn opvanglocatie verlaten

Wil je van opvanglocatie veranderen of je opvanglocatie verlaten? Dat kan. Neem contact op met je gemeente om te bespreken wat voor mogelijkheden er zijn.

Verhuis je naar een andere gemeente? Schrijf je bij de nieuwe gemeente in. De gemeente past jouw gegevens aan in de Basisregistratie Personen (BRP). Ook als je van adres verandert binnen de gemeente waarin je al verblijft, moet je deze wijziging doorgeven.

Let op: Je recht op leefgeld wordt helemaal beëindigd als je de gemeentelijke opvang verlaat zonder dat aan de gemeente te laten weten. Bekijk de Handreiking GOO van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Ik wil mijn gasthuishouden verlaten

Wil je niet meer bij je huidige gastgezin wonen? Geen probleem. Het is mogelijk om op zoek te gaan naar een nieuw gastgezin, of je aan te melden voor gemeentelijke opvang. Bespreek de mogelijkheden hiervoor met de gemeente waarin je verblijft.

Let op: Verhuis je van een gastgezin naar een gemeentelijke opvanglocatie? Hierdoor heb je niet langer recht op de extra toelage in het leefgeld. Ook in dit geval moet je een adreswijziging doorgeven aan de gemeente.