Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch




Een vrouw pakt een koffer in
Bron: gastgezin of opvang verlaten

Gastgezin of opvang verlaten

Laatst gewijzigd: 15-11-2023 20:28
Deel dit artikel

Het kan zijn dat jij jouw gasthuishouden of opvanglocatie wilt verlaten. Op deze pagina staan de mogelijkheden en de dingen waar je op moet letten.

Ik voel mij niet veilig bij mijn gasthuishouden

Ben je in direct gevaar? Bel 112. 

Als jij je niet veilig voelt bij jouw gastgezin, dan kun je contact opnemen met een hulporganisatie. Hulporganisaties bieden hulpverlening, informatie, bemiddeling en meer. Weet je niet zeker welke organisatie jou het beste kan helpen? Bel dan met de hulplijn van Veilig Thuis via (0800) 20 00.

Je kunt je altijd bij de gemeentelijke opvang melden wanneer je niet langer bij je gastgezin wilt wonen.

Ik wil mijn opvanglocatie verlaten

Wil jij van opvanglocatie veranderen of jouw opvanglocatie verlaten? Dat kan. Neem contact op met je gemeente om te bespreken wat voor mogelijkheden er zijn.

Let op: Door het grote opvangtekort in Nederland is er niet altijd plek voor jou in een andere gemeentelijke opvang. Dat betekent dat het niet altijd mogelijk is om van je huidige opvang naar een andere opvang te verhuizen. Momenteel is veranderen van opvanglocatie alleen mogelijk in bijzondere gevallen, zoals een medische aandoening.

Wil je van een gemeentelijke opvang naar een zelfstandige woning verhuizen? Houd er dan rekening mee dat er een groot woningtekort is in Nederland en het erg lastig is om een eigen woning te vinden. Verlaat de gemeentelijke opvang niet voordat je definitief zelf iets hebt gevonden. Zodra je de gemeentelijke opvang verlaat gaat jouw plek namelijk naar iemand anders die opvang nodig heeft.

Verhuis je naar een andere gemeente? Schrijf je bij de nieuwe gemeente in. De gemeente past jouw gegevens aan in de Basisregistratie Personen (BRP). Ook als je van adres verandert binnen de gemeente waarin je al verblijft, moet je deze wijziging doorgeven.

Let op: Je recht op leefgeld wordt helemaal beëindigd als je de gemeentelijke opvang verlaat zonder dat aan de gemeente te laten weten. Bekijk de Handreiking GOO van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Ik wil mijn gasthuishouden verlaten

Wil je niet meer bij jouw huidige gastgezin wonen? Geen probleem. Het is mogelijk om op zoek te gaan naar een nieuw gastgezin, of je aan te melden voor gemeentelijke opvang. Bespreek de mogelijkheden hiervoor met de gemeente waarin je verblijft.

Let op: Verhuis je van een gastgezin naar een gemeentelijke opvanglocatie? Dan heb je niet langer recht op de extra toelage in het leefgeld. Ook in dit geval moet je een adreswijziging doorgeven aan de gemeente.

Helpt dit artikel jou?