Thema's

show menu options
Nederlands (Dutch)Hotline support

Remigratieondersteuning voor niet-Oekraïense ontheemden

Gepubliceerd op: 15-3-2023 12:13

Verblijf jij in Nederland onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming, maar bezit je niet de Oekraïense nationaliteit? Had je in Oekraïne geen permanente asielstatus, vluchtelingenstatus of permanente verblijfsvergunning? Dan eindigt jouw recht op verblijf onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming op 4 maart 2023. Het kan zo zijn dat je in aanmerking komt voor de uitgebreidere remigratieondersteuning van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V). In dit artikel lees je wat die remigratieondersteuning inhoudt en wanneer je er voor in aanmerking komt.

Steun door Dienst Terugkeer en Vertrek

De DTundefinedV kan een uitgebreidere (financiële) steun geven aan niet-Oekraïense ontheemden die per 4 maart 2023 niet meer onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming vallen. Twijfel je of jij onder deze groep mensen valt? Lees dan onze pagina voor mensen met een niet-Oekraïense nationaliteit.

Wat kan de DTundefinedV voor je doen?

Als je in aanmerking komt voor de remigratieondersteuning van de DTundefinedV, kunnen zij het volgende voor jou doen:

 • Advies en informatie over terugkeer naar het land van herkomst en vertrek uit Nederland;

 • Een enkele reis met het vliegtuig;

 • Hulp bij je vertrek vanaf luchthaven Schiphol;

 • Financiële ondersteuning. Deze krijg je bij je vertrek vanaf luchthaven Schiphol.

 1. € 5.000 per persoon, als je je aanmeldt tussen 15 november en 31 december 2022 en Nederland binnen 1 maand na aanmelding verlaat;

 2. € 2.000 per persoon, als je je aanmeldt tussen 1 januari en 1 februari 2023 en Nederland binnen 1 maand na aanmelding verlaat.

Wanneer kom je voor de uitgebreide remigratieondersteuning in aanmerking?

 • Je hebt of had een (tijdelijke) verblijfsvergunning in Oekraïne;

 • Je bent vóór 19 juli 2022 ingeschreven in de BRP, bij een Nederlandse gemeente;

 • Je verleent medewerking aan de DTundefinedV door de benodigde informatie te verstrekken en door de instructies van de DTundefinedV te volgen;

 • Je verklaart op schrift eventuele lopende toelatingsprocedures in te trekken of daarvan afstand te doen;

 • Je bent in bezit van de nationaliteit van een derde land, dat niet: Oekraïne, een EU-land, Australië, Canada, IJsland, Japan, Korea, Mexico, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten of Zwitserland is; en

 • Je hebt een geldig reisdocument waarmee je naar het land van herkomst of een land buiten de Europese Unie kan reizen. Mocht je naar een ander land dan het land van herkomst willen reizen, is het belangrijk dat je een langdurige verblijfsstatus hebt in dat land.

Kom jij in aanmerking voor de uitgebreide remigratieondersteuning en klinkt het interessant voor jou? Meld je dan snel aan vóór de deadline. De uitgebreide remigratieondersteuning loopt tot 1 februari 2023. Je kan je aanmelden door middel van een online formulier of een geprint formulier. Maak van het geprinte formulier een foto en mail deze naar de DTundefinedV. Na je aanmelding neemt iemand van de DTundefinedV contact met je op.

Let op: je kan tussen 7 en 30 dagen na je aanmelding al vliegen. De DTundefinedV regelt jouw vliegticket, maar je bent zelf verantwoordelijk voor de rest van de voorbereidingen.

RefugeeHelp is niet betrokken bij de remigratieondersteuning en kan jouw vragen niet beantwoorden. Voor vragen kan je e-mailen naar remigratiebeleid@dtv.minvenj.nl of kijk op de website van de DTundefinedV.