Thema's

show menu options
Nederlands (Dutch)Hotline support

Meer mogelijkheden om Nederlandse betaalrekening te openen 

Gepubliceerd op: 15-3-2023 12:27

Wie nog geen Nederlandse betaalrekening heeft, heeft vanaf maandag 3 oktober meer mogelijkheden om die te openen. Vanaf dat moment worden vier aanvullende soorten identiteitsbewijzen geaccepteerd.

Vier aanvullende soorten identiteitsbewijzen

  • Een Cyrillisch Oekraïens paspoort in combinatie met een  ‘certificaat van identiteitsvaststelling’ dat door de Oekraïense ambassade is verstrekt. Het Cyrillische paspoort moet geldig zijn. Of het moet door de Oekraïense ambassade zijn verlengd met een verlengingsstempel die op het moment van de rekeningaanvraag geldig is.

  • Een verlopen Engelstalig Oekraïens paspoort dat door de Oekraïense ambassade is verlengd met een verlengingsstempel die op het moment van de rekeningaanvraag nog steeds geldig is.

  • Een Oekraïense permanente verblijfsvergunning die geldig was op 24 februari 2022 (de eerste dag waarop Oekraïne door Rusland werd aangevallen) in combinatie met een geldig paspoort uit een ander land buiten de EU.

  • Een geldig O-document dat sinds juni door de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kan worden uitgegeven aan Oekraïense vluchtelingen zonder erkende identiteitspapieren.

Alle bestaande en nieuwe mogelijkheden voor het aanvragen van een Nederlandse betaalrekening blijven beschikbaar zolang je Tijdelijke Bescherming hebt. Dat meldt de Betaalvereniging vandaag in een persbericht. 

Iedere bank laat op zijn eigen website weten hoe de aanvraag voor een rekening moet worden ingediend en welke voorwaarden en richtlijnen daarbij worden gehanteerd. Bij sommige banken moet een aanvraag bijvoorbeeld fysiek op een bankkantoor worden ingediend, bij andere banken kan dat alleen online.

Bijna bij alle banken moet de aanvrager in de Nederlandse Basisregistratie Personen (BRP) zijn ingeschreven en over een burgerservicenummer (BSN) beschikken. Banken die deze eis niet stellen, geven dit aan op hun website.

Meer details over het aanvragen van een betaalrekening kun je vinden op de website van de Betaalvereniging. Hierop staat ook een overzicht van alle aanbieders, met verwijzingen naar hun eigen informatiepagina’s.