Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
  • Start
  • Empatia zorgt voor mentale steun in je eigen taal
Twee mensen hebben een gesprek
Bron: Pexels-Cottonbro Studios

Empatia zorgt voor mentale steun in je eigen taal

Gepubliceerd op: 23-5-2023 10:30
Deel dit artikel

Ben jij gevlucht uit Oekraïne en heb je behoefte aan psychologische hulp? Of ben jij gevlucht uit Oekraïne en opgeleid in de geestelijke gezondheidszorg? Dan is Empatia er vanaf nu om jou te helpen.

Mentale zorg in het Oekraïens

Je kunt bij Empatia terecht als je mentale steun nodig hebt. Het geestelijke gezondheidsprogramma Empatia heeft als doel mentale zorg gemakkelijker bereikbaar te maken voor vluchtelingen uit Oekraïne. Om te voorkomen dat je psychische klachten erger worden. Empatia zorgt bijvoorbeeld dat mentale zorg beschikbaar is in je eigen taal. Ook kun je mentale steun krijgen van een Oekraïense specialist.

Het is belangrijk dat je eerst een afspraak maakt bij de huisarts. De huisarts kan je dan doorverwijzen. Op de website van Empatia vind je hier meer informatie over.

Werk dat aansluit bij je ervaring

Ook kan Empatia ervoor zorgen dat je als Oekraïense psycholoog aan het werk kunt in Nederland. Het project begeleidt psychologen uit Oekraïne bij het proces van diplomawaardering door het Nuffic. Afhankelijk van de diplomawaardering kun je aan het werk in jouw werkveld. Bijvoorbeeld als basispsycholoog in de acute zorg of als specialist in de preventieve zorg. Dit kan bij een gemeente, GGD-locatie of maatschappelijke organisatie. Empatia koppelt jou aan een geschikte werkplek en aan Oekraïners met een zorgvraag.

Deze organisaties vormen Empatia

VluchtelingenWerk Nederland, OPORA Foundation en PsyGlobal vormen samen Empatia. Daarnaast is het Loket Oekraïense Ontheemden Psychosociale Hulpverlening (LOOP) betrokken bij Empatia. Dit is een informatie- en adviescentrum voor professionals en partijen die met vluchtelingen uit Oekraïne werken. Empatia kan hier terecht met vragen over mentale hulpverlening voor Oekraïners.

Is dit artikel nuttig voor jou?