Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch




Briefgeld in een portemonnee
Bron: pexels

Inkomen

Laatst gewijzigd: 9-4-2024 15:48
Deel dit artikel

Als je ervoor kiest om zonder verblijfsvergunning in Nederland te blijven, kun je niet op een legale manier geld verdienen. Daarom moet je oppassen voor mensenhandel en uitbuiting. Op deze pagina lees je hier meer over.

Vaak werk je zonder contract

Er zijn werkgevers die mensen zonder verblijfsvergunning aannemen. Werk jij ergens, maar heb je geen arbeidscontract? Dan heb je nog steeds rechten als werknemer. Als je kunt laten zien dat je regelmatig werkt (of hebt gewerkt) bij je werkgever, dan kan dat ook tellen als arbeidscontract. Zelfs wanneer je geen papieren contract hebt ondertekend. Als je niet kunt aantonen hoe lang je bij je werkgever hebt gewerkt, dan wordt er uitgegaan van 6 maanden werk.

Heb je wel een arbeidscontract? Dan heb je ook recht op alles wat in het CAO is afgesproken. Dat betekent bijvoorbeeld dat je recht hebt op doorbetaling als je ziek bent en dat je recht hebt op een vergoeding wanneer je door je werkgever wordt ontslagen.

Werken in Nederland is voor een persoon zonder verblijfsvergunning lastig. Er zijn werkgevers die misbruik proberen te maken van jouw kwetsbare positie. Werkgevers geven je vaak geen arbeidscontract. Dit doen werkgevers zodat ze minder snel een hoge boete krijgen voor het aannemen van mensen zonder verblijfsvergunning. Ook kan een werkgever dreigen om jouw illegale verblijf aan te geven. Daarnaast kan het moeilijk zijn om gebruik te maken van je rechten, omdat je niet altijd bewijs van werk hebt.

Toch ben je als werknemer niet machteloos. Er zijn verschillende organisaties in Nederland die jou kunnen helpen als je wordt uitgebuit door je werkgever. Een aantal van deze organisaties kun je vinden op deze pagina.

Slachtoffer van mensenhandel of uitbuiting

Doordat mensen zonder verblijfsvergunning en werkvergunning niet legaal in Nederland mogen werken, lopen zij een groot risico om slachtoffer te worden van mensenhandel.

CoMensha

Het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (CoMensha) is een organisatie die zich inzet tegen mensenhandel en uitbuiting. Ben jij hier slachtoffer van? Neem contact op met CoMensha via (033) 448 11 86. Je kunt van maandag tot en met vrijdag, tussen 9.00 en 17.00 uur bellen.

Het Rode Kruis helpt

Het Rode Kruis helpt mensen zonder verblijfsvergunning aan informatie over lokale diensten als juridische ondersteuning, gezondheidszorg en onderdak.

Helpt dit artikel jou?