Thema's

show menu options
Nederlands (Dutch)Inkomen

Laatst gewijzigd: 15-3-2023 15:08

Als je ervoor kiest om illegaal in Nederland te blijven, kun je niet op een legale manier geld verdienen. Daarom moet je oppassen voor mensenhandel en uitbuiting Op deze pagina lees je hier meer over.

Geen contract

Er zijn werkgevers die mensen zonder verblijfsvergunning en werkvergunning aannemen. Die werkgevers kunnen hier een boete voor krijgen. Daarom wordt er meestal geen arbeidscontract opgesteld of ondertekend.

Is er wel een contract? Omdat het werk niet legaal is, kan een werknemer de werkgever niet verplichten zich aan het contract te houden. Hierdoor zijn werknemers zonder vergunning vaak kwetsbaar. Werkgevers kunnen makkelijker misbruik van hen maken.

Als je illegaal in Nederland werkt, betaal je geen belasting en bouw je geen sociale premies op. Dit betekent dat je niet wordt doorbetaald wanneer je ziek bent en geen financiële steun krijgt als je wordt ontslagen.

Slachtoffer van mensenhandel of uitbuiting

Doordat mensen verblijfsvergunning en werkvergunning niet legaal in Nederland mogen werken, lopen zij een groot risico om slachtoffer te worden van mensenhandel.

CoMensha

Het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (CoMensha) is een organisatie die zich inzet tegen mensenhandel en uitbuiting. Ben jij hier slachtoffer van? Neem contact op met CoMensha via (033) 448 11 86. Je kunt van maandag tot en met vrijdag, tussen 9.00 en 17.00 uur bellen.

Het Rode Kruis helpt

Het Rode Kruis helpt mensen zonder verblijfsvergunning aan informatie over lokale diensten als juridische ondersteuning, gezondheidszorg en onderdak.