• Home
  • Meer vrijheid voor vrouwen: Loubna helpt vrouwen de weg op
Loubna Bazarbashi geeft theorieverkeerslessen met haar bedrijf 'Veilig Onderweg'. Loubna zit achter haar laptop.
Bron: RefugeeHelp / Aline Bleeker
Ervaring
Meer vrijheid voor vrouwen: Loubna helpt vrouwen de weg op
Laatst gewijzigd: 1-5-2024 14:35

Op Internationale Vrouwendag vieren we de rechten van vrouwen wereldwijd. Ook Loubna Bazarbashi zet zich in voor de rechten van vrouwen door ze te helpen hun rijbewijs te halen. "Toen ik mijn rijbewijs haalde, kreeg ik veel meer vrijheid in Nederland. Dat gun ik andere vrouwen ook."

Van rijangst tot rij-instructeur

Loubna komt uit Syrië en woont sinds 2014 naar Nederland. In Syrië had ze geen rijbewijs. "Ik had nooit durven dromen dat ik naast vrachtwagens zou rijden", vertelt ze met een glimlach. "Ik vond het als passagier altijd eng om langs zo'n enorm ding te rijden."

Maar in Nederland overwon ze haar angst om te rijden en haalde ze haar rijbewijs. Dit veranderde haar leven. "Ik kon mijn kinderen naar school of sportles brengen en met de auto naar mijn ouders. Zelfs eenvoudige dingen zoals boodschappen doen werden veel makkelijker." En nu heeft Loubna ook nog een eigen bedrijf waarmee ze andere vrouwen helpt met hun rijbewijs.

Weinig hulp voor vrouwen die nog weinig Nederlands kunnen

"Toen ik de theorie leerde, waren er weinig scholen of sociale mediakanalen die konden helpen bij het halen van je rijbewijs in een andere taal", vertelt Loubna. "Ik zag dat ik anderen daarmee kon helpen."

Daarom begon ze in 2021 haar theorieschool genaamd 'Veilig Onderweg'. Daar geeft ze online theorielessen over verkeersregels in het Arabisch. In het begin waren de lessen voor mannen én vrouwen. "Maar ik merkte dat vrouwen zich vaak fijner voelen in groepen met andere vrouwen."

Een veilige omgeving waarin vrouwen kunnen groeien

Volgens Loubna waren vrouwen soms bang om domme vragen te stellen. "Ik zorg voor een veilige en ondersteunende omgeving waar vrouwen zich op hun gemak voelen om te leren en te groeien." Ook deelt ze haar ervaringen met andere rijscholen en organisaties om meer vrouwen te helpen de weg op te gaan.

De lessen zijn bedoeld voor vrouwen die nieuw zijn in Nederland van alle leeftijden: "De meeste studenten zijn jong. Ze gaan naar school, hebben een baan en zijn heel druk. Daarom geef ik mijn lessen altijd 's avonds." Maar ook vrouwen tussen de 45 en 50 jaar schrijven zich in. "Zij zijn vaak bang dat het te laat is om te leren. Ik motiveer hen en geef hen hoop."

Handige trucjes om de theorie te leren

Loubna maakt gebruik van handige manieren om de theorie te leren. "Zo heb ik altijd een briefje van € 100,- bij me. Ik laat dat groene briefje aan de cursisten zien, zo onthouden ze dat een groene streep op de weg betekent dat je er 100 mag rijden."

Hoewel ze de lessen in het Arabisch geeft, raadt Loubna haar cursisten aan het examen in het Nederlands te doen. "De begrippen benoem ik altijd ook in het Nederlands." Ze vervolgt: "Je kunt je theorie-examen in het Arabisch doen, maar door de kosten van een tolk is dat ongeveer 6 keer zo duur als een examen in het Nederlands. Dat betekent dat je wel 6 keer het Nederlandse examen kunt maken, voor de prijs van 1 anderstalig examen."

Meer dan een rijschool

'Veilig Onderweg' is volgens Loubna een community geworden waar vrouwen elkaar inspireren en helpen. "Bovendien zijn de lessen vaak heel gezellig. Het gaat over zoveel meer dan alleen autotheorie. Ik help vrouwen ook om hun zelfvertrouwen te vergroten."

In de toekomst hoopt Loubna haar kennis en ervaring ook in het Nederlands delen. "Dan kan ik alle vrouwen in Nederland helpen."

'Veilig Onderweg'
Wil je ook theorielessen volgen in het Arabisch? Of wil je de ontwikkelingen van Loubna haar bedrijf in de gaten houden, omdat je graag Nederlandse lessen wilt volgen? Blijf op de hoogte via haar Instagrampagina 'Veilig Onderweg'.
Wat vind je van dit artikel?