Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Vuurwerk in Rotterdam

Bron: Frans Berkelaar

Vuurwerk in Nederland

Gepubliceerd op: 20-12-2022 12:22
Deel dit artikel

Op 31 december vieren Nederlanders de jaarwisseling met vuurwerk. Dit noemen we in Nederland oud en nieuw. In de nacht van 31 december op 1 januari zijn er vuurwerkshows in heel Nederland. In de meeste gemeenten mag je tussen 18.00 en 02.00 uur ook zelf vuurwerk afsteken.

Vuurwerkverbod

In sommige gemeenten is het verboden om zelf vuurwerk af te steken. Kijk op de website van jouw gemeente of je vuurwerk af mag steken. Vaak wordt in deze gemeenten alsnog door mensen vuurwerk afgestoken. Dat is verboden.

Geluidsoverlast 

Wees de hele maand december voorbereid op geluidsoverlast door vuurwerk. Op 31 december wordt in Nederland het meeste vuurwerk afgestoken. Maar in de weken daarvoor wordt er al illegaal vuurwerk afgestoken. Houd hier rekening mee. Het kan zijn dat je de laatste dagen van het jaar knallen hoort.

Veiligheid

Vuurwerk kan gevaarlijk zijn. Denk daarom aan jouw veiligheid en die van anderen. Steek zelf geen vuurwerk af als je dit niet eerder hebt gedaan. Heb je wel eerder vuurwerk afgestoken? Pas dan goed op. Doe bijvoorbeeld een veiligheidsbril op, gebruik een aansteeklont en houd voldoende afstand tot het vuurwerk. Zwaar vuurwerk is verboden.

Openbaar vervoer

Tijdens de jaarwisseling rijdt het openbaar vervoer minder vaak. Ook rijden bussen, treinen, trams en metro’s misschien op andere tijden. Zorg dat je op de hoogte bent van de juiste dienstregeling. Dit staat aangegeven op de website van de bus, trein, tram of metro.

Afgesloten brievenbussen

De laatste dagen van het jaar worden de brievenbussen en vuilnisbakken weggehaald of afgesloten. Dit is om te voorkomen dat mensen er vuurwerk ingooien. Houd hier rekening mee als je post wilt versturen.

Is dit artikel nuttig voor jou?