Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
  • Start
  • Dodenherdenking: oorlogsslachtoffers herdenken op 4 mei
De Nederlandse koning en koningin leggen een krans op de Dam in Amsterdam.
Bron: Marco De Swart

Dodenherdenking: oorlogsslachtoffers herdenken op 4 mei

Gepubliceerd op: 28-4-2023 10:43
Deel dit artikel

Ieder jaar herdenkt Nederland op 4 mei de slachtoffers van oorlogen, waaronder de 2e Wereldoorlog. Dit heet Nationale Dodenherdenking. In dit artikel lees je wat Dodenherdenking betekent en wat je ervan merkt.

De 2e Wereldoorlog in Nederland

Tijdens de 2e Wereldoorlog werd Nederland tussen 1940 en 1945 bezet door Duitsland. In die periode zijn meer dan 100.000 Nederlandse Joden opgepakt en vermoord door de Duitse bezetters en hun Nederlandse collaborateurs. Naast Joden werden ook andere minderheidsgroepen opgepakt en vermoord.

Verzet tegen de Duitsers werd hard bestraft. Als de Duitse bezetters of Nederlandse collaborateurs erachter kwamen dat iemand in het verzet zat, werd diegene vaak gevangen gezet, gemarteld of vermoord.

Op 5 mei 1945 kwam er een einde aan de bezetting. Duitsland gaf zich over nadat soldaten uit bevriende landen Nederland hielpen. Daarom vieren we ieder jaar op 5 mei Bevrijdingsdag.

Dodenherdenking

De avond van 4 mei houdt iedereen in Nederland om 20.00 uur 2 minuten stilte voor slachtoffers van oorlogen.  We herdenken tijdens die 2 minuten de Joodse Nederlanders en anderen die vermoord zijn tijdens de oorlog.

Ook is de stilte om respect te laten zien voor de mensen die vochten voor de vrijheid van Nederland. En om stil te staan bij mensen die nu nog te maken hebben met oorlog en geweld.

Nationale herdenking in Amsterdam

De nationale herdenking in Amsterdam is het belangrijkste herdenkingsevenement van Nederland. De koninklijke familie legt bloemenkransen neer bij het oorlogsmonument op de Dam. En de koning houdt een toespraak. De

Klik hier voor extra uitleg
NOS
zendt dit live uit op televisie, op zender NPO1. Zo kan iedereen de herdenking thuis volgen.

Stille tochten en herdenkingsconcerten

Meerdere steden en dorpen organiseren herdenkingsbijeenkomsten. Ook hier leggen mensen bloemenkransen neer bij oorlogsmonumenten. Op veel plekken lopen mensen mee in stille tochten. Verder worden door het hele land lezingen en herdenkingsconcerten georganiseerd om oorlogsslachtoffers te eren.

Dit merk je op straat van Dodenherdenking:

  • Mensen hangen de Nederlandse vlag halfstok aan hun huis. De vlag halfstok hangen laat zien dat je rouwt. Op 5 mei hangen mensen de vlag juist normaal op, om Bevrijdingsdag te vieren.

  • Op bijna alle openbare plekken is het om 20.00 uur stil. Het is belangrijk dat iedereen stil is, en niet in de auto of op de fiets rijdt. Ook in het openbaar vervoer zetten chauffeurs hun bus stil aan de kant van de weg. In restaurants en cafés zegt het personeel vaak vlak voor 20.00 uur dat het tijd is voor 2 minuten stilte.

Is dit artikel nuttig voor jou?