Man loopt weg met zijn rug naar de fotograaf.
Bron: Flickr
Nieuws
Tijdelijke bescherming in Nederland stopt als je een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne had
Gepubliceerd op: 17-1-2024, 14:24

De hoogste rechter in Nederland heeft besloten dat de tijdelijke bescherming op 4 maart 2024 stopt voor jou als je een tijdelijke verblijfsvergunning had in Oekraïne. Lees in dit artikel wat dit voor jou betekent.

Deze uitspraak geldt voor mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne

De

Raad van State (RvS)
heeft besloten dat de tijdelijke bescherming stopt voor mensen die een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne hadden. Bijvoorbeeld een tijdelijke vergunning voor werk of studie. De tijdelijke bescherming stopt op 4 maart 2024. Heb je niet de Oekraïense nationaliteit maar wel een permanente verblijfsvergunning in Oekraïne? Was je officieel vluchteling in Oekraïne toen Rusland Oekraïne binnenviel? Of heb je tijdelijke bescherming in Nederland gekregen omdat jouw gezinslid tijdelijke bescherming heeft gekregen? Dan is dit bericht niet voor jou. In deze gevallen houd je recht op tijdelijke bescherming in Nederland tot in ieder geval 4 maart 2025.

Je hoeft Nederland niet meteen te verlaten

Tot 4 maart 2024 houd je je recht op opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne, zorg, onderwijs en werk. Je ontvangt voor 4 maart 2024 een brief van de

Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
waarin staat welke gevolgen de uitspraak van de RvS precies voor jou heeft. Na 4 maart 2024 heb je in ieder geval geen recht meer op verblijf, zorg, onderwijs en werk in Nederland. Je hebt vanaf die datum 28 dagen om Nederland te verlaten.

Dit zijn jouw mogelijkheden als je tijdelijke bescherming stopt

1. Je kunt asiel aanvragen

Als je niet terug kan naar je land van herkomst omdat je daar niet veilig bent kun je asiel aanvragen in Nederland. Heb je eerder besloten geen asiel aan te vragen maar wil je dat nu wel doen? Dan kun je je melden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Medewerkers van

VluchtelingenWerk Nederland (VWN)
en je advocaat kunnen je hierbij helpen.

Aanmelden in Ter Apel
Op deze pagina lees je over asiel aanvragen in Nederland. Je meld je dan aan bij het aanmeldcentrum in het dorp Ter Apel. Hier vraag je asiel aan bij de IND en registreert de Nederlandse politie jouw aanvraag.

2. Je kunt een studievisum of werkvisum aanvragen in Nederland

Studeer of werk je nu in Nederland? Dan kun je proberen een studie- of werkvisum te krijgen.

Een reguliere verblijfsvergunning aanvragen
Op deze pagina lees je dat er naast asielvergunningen ook andere verblijfsvergunningen zijn. Dit zijn reguliere vergunningen. Voor zowel werk als studie geldt in de meeste gevallen dat het aanvragen van een visum alleen kan in het land van herkomst.

3. Je kunt gebruikmaken van de remigratieregeling

Je kunt terugkeren naar je land van herkomst of een land waar je een permanente verblijfsvergunning hebt. Je kunt hiervoor een financiële bijdrage krijgen van de Nederlandse overheid, dit heet de remigratieregeling.

4. Dit gebeurt er als je zonder verblijfsvergunning in Nederland blijft

Na 4 maart 2024 heb je 28 dagen de tijd om uit Nederland te vertrekken. Blijf je na die 28 dagen toch in Nederland? Dan ben je zonder verblijfsvergunning in Nederland. Je bent vanaf dat moment zonder toestemming in Nederland. De vreemdelingenpolitie heeft het recht om je het land uit te zetten.

Zonder verblijfsvergunning heb je geen recht op opvang, werk of financiële ondersteuning. Je verliest je

Burgerservicenummer (BSN)
, zorgverzekering en je bankrekening. Je hebt wel recht op medisch noodzakelijke zorg, en je behoudt ook het recht op een advocaat. Kinderen onder de 18 jaar hebben altijd het recht om naar school te gaan, ook als zij zonder verblijfsvergunning in Nederland zijn.
Zonder verblijfsvergunning in Nederland leven
Op deze pagina lees je over leven in Nederland zonder verblijfsvergunning.

Overleg met je advocaat als jij een rechtszaak bent gestart

Ben je in de afgelopen maanden een rechtszaak gestart tegen het stopzetten van jouw tijdelijke bescherming? Neem dan contact op met je advocaat om jouw situatie te bespreken. De advocaat kan je vertellen of jouw rechtszaak wel of niet wordt gestopt door de uitspraak van de RvS.

Wat vind je van dit artikel?