Minister Marjolein Faber zit in de Tweede Kamer en kijkt op haar tablet.
Bron: Shutterstock
Belangrijk
Nieuws

Tweede Kamer stemt in met strengere wetten over asiel: nu moet de Eerste Kamer beslissen

Gepubliceerd op: 4-7-2025, 00:00

De Tweede Kamer heeft gisteravond ingestemd met de twee asielwetten van oud-minister Faber: de Asielnoodmaatregelenwet en de Wet invoering Tweestatusstelsel. Nu moet de Eerste Kamer hierover stemmen. Maar dat gebeurt pas na het zomerreces. Lees in dit artikel wat deze wetsvoorstellen inhouden en wat de gevolgen zijn als deze wetten in de Eerste Kamer ook worden aangenomen.

De gevallen regering maakte de strenge asielwetten

De Asielnoodmaatregelenwet gaat over het strenger maken van regels voor asielzoekers en vluchtelingen in Nederland. Dit wetsvoorstel is samen met het wetsvoorstel voor het Tweestatusstelsel gemaakt door voormalig asielminister Faber van de PVV. De bedoeling is dat het moeilijker wordt om een verblijfsvergunning asiel te krijgen in Nederland en dat mensen minder lang in Nederland kunnen blijven.

Wat betekent het als de Asielnoodmaatregelenwet ook in de Eerste Kamer wordt aangenomen?

Als de Asielnoodmaatregelenwet wordt aangenomen, dan betekent het zodra de nieuwe regels ingaan, dat:

  1. Een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd dan nog voor maximaal 3 jaar is. Nu is dat 5 jaar. Na die 3 jaar wordt opnieuw beoordeeld of je weer voor 3 jaar een verblijfsvergunning asiel krijgt.

  2. Verblijfsgunningen asiel voor onbepaalde tijd niet meer worden gegeven.

  3. Nareizende partners die niet getrouwd zijn met hun partner die een verblijfsvergunning in Nederland heeft, geen verblijfsvergunning asiel meer krijgen. Ook hun kinderen boven de 18 jaar krijgen dan geen verblijfsvergunning asiel meer.

  4. Mensen niet makkelijk meer een tweede asielaanvraag kunnen indienen. Er komt een ‘verwijtbaarheidstoets’ bij mensen die voor de tweede (of meerdere) keer een asielaanvraag doen. De

    IND
    onderzoekt waarom je de reden voor je tweede asielaanvraag of bepaalde documenten niet al de eerste keer hebt verteld of laten zien. Als je die reden de eerste keer wel al had kunnen geven, wordt je aanvraag niet behandeld.

  5. Mensen die illegaal in Nederland verblijven, kunnen opgepakt worden en een gevangenisstraf van een half jaar krijgen.

  6. De ‘voornemenprocedure’ wordt uit de asielprocedure gehaald. Dat betekent dat de IND vluchtelingen niet meer op de hoogte hoeft te stellen van hun voornemen om de asielaanvraag af te wijzen. In dit voornemen geven ze redenen waarom de asielaanvraag wordt afgewezen. Dit betekent dat de vluchteling zijn mening over de afwijzing niet meer kan geven.

Wat betekent het als de Wet invoering tweestatusstelsel wordt aangenomen?

Het gevallen kabinet wil een tweestatusstelsel invoeren en de nareisregels voor gezinshereniging strenger maken. Met het tweestatusstelsel wil het kabinet een onderscheid maken tussen mensen die vluchten omdat ze zelf gevaar lopen vanwege hun afkomst, seksuele geaardheid of religie, en mensen die vluchten voor oorlog en (natuur)geweld. De laatste groep, die vlucht voor oorlog of geweld, krijgt minder rechten en moet sneller terugkeren als de situatie in hun thuisland is verbeterd. Ook wordt voor die tweede groep het aantal gezinsleden dat in aanmerking komt voor nareis beperkt. Voor beide groepen wordt nareizen beperkt.


Heeft deze informatie je geholpen?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful