Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Trein aangekomen op het station in Nederland

Bron: Pexels Skitterphoto

Aankomst over land

Laatst gewijzigd: 14-11-2023 08:14
Deel dit artikel

Je komt als vluchteling aan in Nederland over land. Je moet naar Ter Apel om asiel aan te vragen. Je kunt met het openbaar vervoer (trein en bus) naar Ter Apel reizen.

Het adres van het aanmeldcentrum in Ter Apel

Ter Apel is een dorp in de provincie Groningen. Groningen ligt in het noorden van Nederland. Het adres van het aanmeldcentrum is: 

Ter Apelervenen 3

9561 MC 

Ter Apel

Meld je op tijd aan in Ter Apel

Vanaf het moment dat je bent aangekomen in Nederland, moet je je binnen 48 uur aanmelden in Ter Apel. Doe je dit niet? Dan kan de

Klik hier voor extra uitleg
Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
dit tegen je gebruiken tijdens de asielprocedure.

Reis met het openbaar vervoer naar Ter Apel

Je reist eerst met de trein en daarna met de bus. Voor het openbaar vervoer moet je een kaartje kopen. Je kunt een kaartje kopen voor de trein op het treinstation. Voor de bus kun je een kaartje kopen bij de buschauffeur.

Let op: Als je zonder kaartje reist, kun je een boete krijgen. De boete is ongeveer € 50. Voor de trein koop je een kaartje voor de 1e of 2e klas. Op de coupé staat de klas waar je mag zitten met je kaartje.

Je krijgt een gratis treinkaartje voor je reis

Heb je geen geld voor een kaartje? Dan krijg je een gratis kaartje voor 1 dag van de politie. Hiervoor moet je naar een politiebureau in de buurt. Vertel aan de politie dat je vluchteling bent en asiel wilt vragen in Ter Apel. Je bij de politie melden kan eng zijn als je op de vlucht bent. Maar de Nederlandse politie mag niet aan de autoriteiten in jouw land doorgeven dat je asiel aanvraagt in Nederland.

Met de dagkaart van de politie kun je in de 2e klas van de trein reizen. Aan de buitenkant van de trein staat welke coupé 2e klas is. Je kunt een boete krijgen als je in de 1e klas gaat zitten met een kaartje voor de 2e klas.

Je moet in- en uitchecken voor je reis

Met je dagkaart moet je in- en uitchecken in de trein of bus.

  • Bij de trein moet je inchecken op het perron. Houd je kaartje tegen de kaartlezer van het poortje voor het perron. Zo check je in en open je het poortje. Je hoort 1 piepje.

  • Bij de bus moet je inchecken als je instapt. Houd je kaartje tegen de kaartlezer bij de deur. Je hoort 1 piepje. Zo check je in.

Je moet je op dezelfde manier uitchecken aan het einde van je reis. Je hoort dan 2 piepjes. Als je niet in- of uitcheckt kun je een boete krijgen. Lukt het niet? Vraag hulp aan een medewerker op het station of aan de buschauffeur.

Zo reis je vanaf station Zwolle naar Ter Apel:
Helpt dit artikel jou?