Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch




Trein aangekomen op het station in Nederland
Bron: Pexels Skitterphoto

Dit moet je doen bij aankomst in Nederland als je asiel wilt aanvragen

Laatst gewijzigd: 26-2-2024 09:44
Deel dit artikel

Ben je aangekomen in Nederland en ben je niet op een vliegveld? Dan reis je naar het aanmeldcentrum in het dorp Ter Apel om daar asiel aan te vragen. Je kunt gratis met het openbaar vervoer van de plek waar je bent aangekomen naar Ter Apel reizen.

Bij het aanmeldcentrum in het dorp Ter Apel kun je asiel aanvragen. Vanaf het moment dat je bent aangekomen in Nederland, moet je je binnen 48 uur aanmelden in Ter Apel. Ter Apel is een dorp in het noorden van Nederland, in de provincie Groningen. Het adres van het aanmeldcentrum is: 

Ter Apelervenen 3

9561 MC 

Ter Apel

Meld je je niet binnen 48 uur? Dan kan dit er voor zorgen dat je asielprocedure minder gemakkelijk verloopt. Zorg daarom dat je je zo snel mogelijk aanmeld in Ter Apel.

Reis met het openbaar vervoer naar Ter Apel

Je kunt met gratis met het openbaar vervoer naar Ter Apel reizen. Voor het openbaar vervoer moet je een kaartje kopen of gratis een kaartje halen bij een politiebureau. Je reist eerst met de trein via Zwolle naar Emmen en daarna neem je de bus naar Ter Apel. Je kunt een kaartje kopen voor de trein op het treinstation. Voor de bus kun je een kaartje kopen bij de buschauffeur.

Heb je geen geld voor een kaartje? Dan krijg je een gratis kaartje voor 1 dag van de politie. Hiervoor moet je naar een politiebureau. Vertel bij aankomst bij het politiebureau dat je vluchteling bent en asiel wilt vragen in Ter Apel. Je bij de politie melden kan eng zijn als je op de vlucht bent. Maar de Nederlandse politie is er om jou te helpen. Met de dagkaart van de politie kun je in de 2e klas van de trein reizen. Aan de buitenkant van de trein staat welke coupé 2e klas is.

Let op: Als je zonder kaartje reist, kun je een boete krijgen. De boete is ongeveer € 50. Je kunt ook een boete krijgen als je in de 1e klas gaat zitten met een kaartje voor de 2e klas. Op de coupé staat de klas waar je mag zitten met je kaartje.

Zo reis je vanaf station Zwolle naar Ter Apel

Neem de trein naar station Emmen. Vanaf station Emmen rijdt een pendelbus naar het aanmeldcentrum in ter Apel voor mensen die asiel willen aanvragen. De pendelbus vertrekt tussen het stationsgebouw in Emmen en het Werkplein UWV gebouw. Je hebt een kaartje nodig.

De pendelbus vertrekt elke dag om: 9:15 - 10:15 - 11:15 - 15:15 - 16:15 - 17:15 - 20:15 - 21:15 - 22:15.

Gaat deze bus niet? Neem dan bus 73 vanaf station Emmen richting Stadskanaal via Ter Apel. Stap uit bij de bushalte Nulweg. Vanaf de bushalte Nulweg is het 20 minuten lopen naar het aanmeldcentrum op Ter Apelervenen 3.

Je moet in- en uitchecken voor je reis

Met je dagkaart moet je in- en uitchecken in de trein of bus.

  • Bij de trein moet je inchecken op het perron. Houd je kaartje tegen de kaartlezer van het poortje voor het perron. Zo check je in en open je het poortje. Je hoort 1 piepje.

  • Bij de bus moet je inchecken als je instapt. Houd je kaartje tegen de kaartlezer bij de deur. Je hoort 1 piepje. Zo check je in.

Je moet je op dezelfde manier uitchecken aan het einde van je reis. Je hoort dan 2 piepjes. Als je niet in- of uitcheckt kun je een boete krijgen. Lukt het niet? Vraag hulp aan een medewerker op het station of aan de buschauffeur.

Helpt dit artikel jou?