Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch




  • Start
  • Het 1e gesprek met de IND
Aanmeldcentrum van de IND in het Nederlandse dorp Ter Apel
Bron: IND

Het 1e gesprek met de IND

Laatst gewijzigd: 9-4-2024 15:46
Deel dit artikel

Je hebt je 1e gesprek met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Tijdens dit gesprek stelt de IND vragen over jou en je vlucht naar Nederland. Lees hieronder hoe je je kunt voorbereiden op het gesprek.

De uitnodiging voor het gesprek

Via de post krijg je een uitnodiging voor het 1e gesprek met de

Klik hier voor extra uitleg
IND
. Deze post kun je ophalen bij de receptie van jouw opvanglocatie. Soms hangt er een lijst bij de receptie van jouw opvanglocatie met de ‘
Klik hier voor extra uitleg
V-nummers
’ van mensen die post hebben ontvangen. Bij de receptie moet je je identiteitskaart (
Klik hier voor extra uitleg
W-document
) laten zien om je post te ontvangen

Je kunt ook online via MyCoa kijken of er post voor je ligt. Als je daar je V-nummer intypt, zie je een groene of een rode envelop. Een groene envelop betekent dat er post voor je is. Een rode envelop betekent dat er geen post voor je is. 

Dit vraagt de IND tijdens het gesprek

Tijdens het gesprek checkt de IND of je gegevens kloppen. De IND stelt vragen over jou, je vlucht naar Nederland en de samenstelling van je gezin. De IND vraagt in dit 1e gesprek niet door over de redenen. Je krijgt in een 2e gesprek de kans om hier uitgebreid over te vertellen.

Dit moet je weten om je voor te bereiden

Het is heel belangrijk dat je in het 1e gesprek met de IND hetzelfde vertelt als in het 2e gesprek. Bijvoorbeeld over je familieleden. Vertel tijdens het gesprek eerlijk over je familieleden. Als je later gezinshereniging wilt aanvragen, kijkt de IND of je al over gezinsleden hebt verteld tijdens dit gesprek.

Tijdens alle mondelinge gesprekken met de IND mag je aantekeningen meenemen. Je kunt een tijdlijn maken om belangrijke data te onthouden. Weet je een datum niet? Zeg dit dan eerlijk tegen de IND. Tijdens het gesprek met de IND kun je documenten inleveren die jouw verhaal ondersteunen.

Er is een tolk die jouw taal spreekt bij het gesprek met de IND

De medewerker van de IND stelt de vragen in het Nederlands. De tolk vertaalt deze voor jou. De tolk vertaalt ook jouw antwoorden naar het Nederlands. De tolk komt uit jouw land van herkomst, is onafhankelijk, werkt niet bij de IND en heeft geen invloed op de beslissing over jouw asielaanvraag. Doordat tolken het heel druk hebben, kan het gebeuren dat je een tolk krijgt die een ander dialect spreekt. Zeg het meteen als de tolk en jij elkaar niet goed kunnen verstaan. Want het is belangrijk dat er geen misverstanden ontstaan omdat de tolk en jij elkaar niet goed begrijpen.

Je mag tijdens het aanmeldgehoor vragen naar een tolk die in jouw dialect spreekt en vragen om een tolk van je eigen geslacht.

Er zijn lange wachttijden bij de IND

Je wacht nu gemiddeld 15 weken op je eerste gesprek bij de IND.

Helpt dit artikel jou?

Stappenplan

De asielprocedure