Oplichting via e-mail, Whatsapp en SMS komt steeds vaker voor. Criminelen lokken je bijvoorbeeld met een e-mail of SMS naar een valse betaling. En vragen je bijvoorbeeld om gegevens van je bank in te vullen. Lees hier wat je kunt doen om om te voorkomen dat je wordt opgelicht.
Oplichting via internet kan op veel verschillende manieren. Iemand doet zich bijvoorbeeld via Whatsapp voor als een vriend of familie die geld van je wil lenen. Maar er zijn ook andere manieren. Deze vormen van oplichting komen steeds vaker voor:
Sturen van een te hoge (nep)rekening naar je Whatsapp of e-mail
Een link naar een pakketbezorger terwijl je niets besteld hebt
Het sturen van nep-betaalverzoeken via Whatsapp of websites zoals Marktplaats
Chantage via e-mail voor het kijken van porno
Dreigen met het blokkeren van het internet of de telefoon
Dit kun je doen om oplichting via internet te voorkomen
Reageer niet op e-mails, SMS of Whatsappberichten van mensen die je niet kent. Ook niet als die persoon doet alsof hij of zij medewerker van een bank, een vriend of familielid is
Klik niet op linkjes van betaalverzoeken of pakketjes die je niet hebt besteld
Ga nooit in op chantage
Twijfel je? Neem dan zelf contact op via het officiële, echte telefoonnummer van je bank, vriend, familie of telefoonprovider. Of vraag hulp van iemand en laat hem of haar meekijken naar je berichten.
Ben je opgelicht via het internet? Neem dan de volgende stappen.
Neem zo snel mogelijk contact op met je bank. Soms kan de bank jouw geld terughalen. Of ze kunnen voorkomen dat de oplichters meer geld van jouw rekening halen.
Doe aangifte bij de politie
Meld de oplichting bij de Fraude Helpdesk. Dit kan alleen in het Nederlands