Tawfeeq Mousa met zijn vriend die hij in Nederland heeft ontmoet.
Bron: Tawfeeq Mousa
Belangrijk
Ervaringen

Hoe leg je contact in een nieuwe gemeente? Tawfeeq (40): "Je hebt iemand nodig die de deur van de Nederlandse samenleving voor jou opent"

Laatst gewijzigd: 10-7-2025, 20:45

Als nieuwe inwoner van een gemeente is het misschien niet makkelijk om snel contact te maken met de mensen om je heen. Zeker als je de taal nog niet goed spreekt. In dit artikel lees je verhalen en tips van nieuwkomers die hetzelfde hebben meegemaakt.

"Een sociaal leven is heel belangrijk voor mij. Ik kan niet alleen zijn"

Tawfeeq (40) uit Syrië vond het in het begin een beetje moeilijk om contact te leggen in Nederland. “Ik zag mensen op straat en op de markt, maar ik kende niemand en ik sprak niet zo goed Nederlands. Ik ben heel sociaal en ik wil me niet alleen voelen. De vraag was: hoe maak ik vriendschappen en hoe krijg ik een netwerk?” 

Mensen leren kennen vond Tawfeeq moeilijk. “Dat was een uitdaging. Je hebt iemand nodig die de deur van de Nederlandse samenleving voor jou opent. Voor mij was dat mijn buurvrouw. Nu heb ik een sociaal leven opgebouwd, en dat maakt me blij.”

Door lokale activiteiten in een buurthuis leer je mensen kennen

In bijna elke buurt in Nederland is een buurthuis. Daar zijn vaak activiteiten voor mensen in de buurt, zoals taallessen, diners of spelletjesavonden. Tawfeeq: “Mijn buurvrouw nam me mee naar het buurthuis. De sfeer is er gezellig. Ik ken nu bijna iedereen in mijn buurt. Soms doen we een spelletje samen of koken we iets lekkers. Ze vinden Syrisch eten heerlijk! Je krijgt er ook hulp als je iets moet regelen of niet weet hoe het werkt. En we praten samen over veranderingen in de buurt.”

Een kopje koffie en een koekje zijn altijd goed

Als je ergens nieuw komt wonen, is kennismaken met de buren heel normaal in Nederland. Mohammad (35) uit Iran vertelt: “Ik moest een keer brieven in de brievenbus van mijn buren doen, maar ik wist niet dat dat normaal was. Dus ik belde eerst aan en toen begon ik bij de voordeur gewoon met ‘hallo’ zeggen. Zo begon het contact. Daarna kreeg ik een uitnodiging om koffie te drinken, natuurlijk met een koekje erbij! Dat is heel gewoon in Nederland. Soms blijf je even, soms word je echt vrienden.”

"Ik kreeg advies van VluchtelingenWerk: ga naar de bibliotheek"

Zakie (33) uit Syrië kreeg in zijn eerste maanden in Nederland hulp van VluchtelingenWerk Nederland. “Toen ik net in mijn gemeente kwam wonen, kreeg ik veel informatie van VluchtelingenWerk over hoe ik contact kon leggen. Zij kennen de gemeente goed en weten vaak wat er in jouw dorp of buurt te doen is. Hun adviezen zijn heel goed.” 

Een van de eerste adviezen was: ga naar de bibliotheek. Zakie: “Daar kon ik gratis lid worden. Ze organiseren taalgroepen en ik kreeg een taalcoach. Dat was mijn eerste echte contact. De taalcoach hielp mij met de taal en ook met het leren kennen van de gemeente. We gingen samen naar festivals, winkels, zelfs naar de kapper. Zo leerde ik via haar hoe je op een natuurlijke manier mensen ontmoet. Zij vertelde me ook veel over de Nederlandse cultuur, zoals nationale feestdagen. Samen gingen we naar de 5 mei-viering. Het was geweldig.”

Met een taalmaatje leer je gesprekken voeren en ontmoet je mensen

Een taalmaatje helpt je om Nederlands te oefenen door gewoon te praten over het dagelijks leven. Tawfeeq vertelt enthousiast: “Mijn taalmaatje was heel vriendelijk en actief. Mijn spreekvaardigheid werd veel beter, en via hem leerde ik andere mensen kennen. We gingen samen naar activiteiten zoals sportwedstrijden of naar de dierentuin. Hij liet me de omgeving zien en vertelde me over Nederlandse gewoonten.”

Ook via internet kun je contact maken

Soms kun je via internet contact leggen. Bijvoorbeeld als je hulp zoekt bij een klusje of gewoon iemand wilt spreken. Omar (33) uit Syrië: “In het begin kon ik niet alles zelf doen. Ik had hulp nodig bij dingen zoals een brief schrijven of in de tuin werken. Via websites zoals NLvoorelkaar.nl

vond ik mensen die wilden helpen. In Nederland staan veel mensen voor elkaar klaar, en dat vind ik mooi “Nu heb ik met sommige mensen nog steeds contact. Niet alleen voor hulp, maar ook om koffie te drinken en te kletsen. We zijn vrienden geworden.”

Je kan op verschillende manieren via de gemeente contact krijgen met buurtgenoten

Er zijn veel manieren om contact te leggen in je nieuwe gemeente, vertelt Tawfeeq. “Je hoeft niet alles tegelijk te doen. Zeg ‘hallo’ tegen een buur, ga naar de bibliotheek of meld je aan voor een activiteit. Je zult merken: mensen zijn vaak vriendelijk en willen je graag leren kennen.”


Heeft deze informatie je geholpen?


De informatie die je op dit platform vindt, is afkomstig van de mensenrechtenorganisatie VluchtelingenWerk Nederland, in samenwerking met haar partners.
In samenwerking met Contentful