Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch




Ouders met hun kind
Bron: Kampus Production

Gezinsleden mogen gelijk naar Nederland na goedkeuring gezinshereniging

Gepubliceerd op: 8-2-2023 14:30
Deel dit artikel

Als een gezinshereniging is goedgekeurd, hoeven gezinsleden niet meer te wachten om naar Nederland te komen. Dat oordeelde de Raad van State woensdag.

'Nareismaatregel'

Afgelopen zomer besloot het Nederlandse kabinet dat gezinsleden van

Klik hier voor extra uitleg
statushouders
niet meteen naar Nederland mogen komen. Gezinsleden moesten maximaal 6 maanden in hun land van herkomst wachten voordat ze naar Nederland mochten reizen. Dit werd de 'nareismaatregel' genoemd.

De gezinsleden mochten alleen eerder naar Nederland komen als er al een woning voor hen was.

Kritiek van juristen

De regering bedacht de 'nareismaatregel' om drukte in opvanglocaties voor vluchtelingen tegen te gaan. De situatie in de asielopvang was toen zo slecht, dat mensen nachtenlang op straat sliepen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Maar juristen waarschuwden al eerder dat deze 'nareismaatregel' niet mag. Je mag volgens de wet gezinsleden niet laten wachten als hun gezinshereniging al is goedgekeurd. Ook volgens de Europese wet mag dat niet.

Rechter geeft statushouders gelijk

Daarom ging een aantal statushouders eind vorig jaar naar de rechter. Zij wilden niet dat hun gezinsleden lang moesten wachten, terwijl de gezinshereniging al was goedgekeurd. Van verschillende rechters kregen zij gelijk. Daarna mochten hun gezinsleden wel naar Nederland komen.

Eric van der Burg, staatssecretaris van Asiel en Migratie, was het niet eens met de uitspraak van de rechters. Hij ging in hoger beroep. Maar de

Klik hier voor extra uitleg
Raad van State
oordeelt nu dus dat mensen die toestemming hebben voor gezinshereniging, direct naar Nederland mogen komen.

'Nareismaatregel' mag niet meer

De Nederlandse regering mag gezinshereniging voor statushouders dus niet meer beperken. Dit geldt voor alle zaken: zowel voor aanvragen voor gezinshereniging die al worden behandeld, als voor aanvragen in de toekomst.

Is dit artikel nuttig voor jou?