Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Ingang van het Paleis van Justitie in Arnhem

Met een W-document voor 1 jaar mag je nu onbeperkt werken van de rechter

Gepubliceerd op: 20-4-2023 10:07
Deel dit artikel

De rechter heeft besloten dat je vanaf nu meer mag werken terwijl je wacht op een verblijfsvergunning asiel. Eerder mocht je maar 24 weken per jaar werken na 6 maanden in Nederland. Dit heet de 24 weken-eis. De rechter heeft deze eis nu afgeschaft.

Een man en zijn werkgever spanden de rechtszaak aan

De man die nog wacht op zijn verblijfsvergunning asiel wilde blijven werken na 24 weken. Zijn werkgever wilde dit ook. Maar het

Klik hier voor extra uitleg
Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV)
gaf geen nieuwe
Klik hier voor extra uitleg
tewerkstellingsvergunning (TWV)
af.

De man moest van het UWV 28 weken wachten op een nieuwe TWV om weer te kunnen werken. De man en zijn werkgever waren het daar niet mee eens en gingen naar de rechtbank in Arnhem. Zij kregen hulp van de organisatie

Klik hier voor extra uitleg
Refugee Connect
.

Van de rechter mag iedereen die wacht op een verblijfsvergunning onbeperkt werken

De rechter gaf de man en zijn werkgever gelijk. Volgens de rechter moet de UWV een nieuwe TWV geven zodat de man kan werken. De man hoeft niet eerst 28 weken te wachten.

De rechter zegt dat de 24 weken-eis niet mag volgens Europese wetgeving. De eis maakt het mensen die wachten op een verblijfsvergunning asiel te moeilijk om te werken. De rechter zegt ook dat werken tijdens de asielprocedure goed is voor de integratie in Nederland.

Het UWV heeft gereageerd op de uitspraak

De rechter vindt dat je meer dan 24 uur mag werken terwijl je wacht op je verblijfsvergunning, maar het UWV gaat in hoger beroep. Dat heeft het UWV 16 mei 2023 gezegd. Dit betekent dat je volgens de rechter nog steeds meer dan 24 weken mag werken, maar dat het UWV het hier niet mee eens is en gaat proberen dit weer te veranderen.

Vraag je werkgever om hulp als je meer dan 24 weken wil werken

Wacht jij op je verblijfsvergunning en wil jij meer dan 24 weken per jaar werken? Volgens de rechter en de organisatie Refugee Connect mogen alle mensen die nog geen verblijfsvergunning hebben nu onbeperkt werken. Toch kan het zijn dat het UWV nog steeds tegen jouw werkgever zegt dat dit niet mag. Vraag dan aan je werkgever om je te helpen. Jouw werkgever moet namelijk nog steeds een vergunning (TWV) voor jou hebben en deze voor jou aanvragen. Je kunt je werkgever ook vragen contact op te nemen met Refugee Connect.

Is dit artikel nuttig voor jou?