Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Mensen op een festival in Haarlem voor bevrijdingsdag.
Bron: Marcel van Leeuwen

Vrijheid vieren op Bevrijdingsdag

Gepubliceerd op: 28-4-2023 11:18
Deel dit artikel

Op 5 mei is het Bevrijdingsdag. Op deze dag viert Nederland het einde van de 2e Wereldoorlog in Nederland. En mensen herinneren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. In dit artikel lees je hoe Bevrijdingsdag wordt gevierd.

Waarom Bevrijdingsdag?

Nederland werd tijdens de 2e Wereldoorlog 5 jaar lang bezet door Duitsland. Dit was een zeer ingrijpende en tragische periode in de geschiedenis van Nederland. Meer dan 100.000 Joden werden opgepakt en vermoord. Dit gebeurde ook bij andere minderheidsgroepen.

Dankzij de hulp van bevriende landen ondertekenen de Duitse bezetters op 5 mei 1945 een overeenkomst waardoor Nederland wordt bevrijd. Hiermee eindigt de Duitse bezetting van Nederland. Vanaf dat moment viert Nederland ieder jaar op 5 mei Bevrijdingsdag.

Veel Nederlanders hangen op 5 mei de Nederlandse vlag buiten. De Nederlandse vlag staat symbool voor de vrijheid en onafhankelijkheid van Nederland. Daarom hangt de vlag ook bij belangrijke nationale momenten uit.

Bevrijdingsfestivals

Grote steden organiseren Bevrijdingsfestivals met muziek, dans en andere culturele activiteiten. Bekende festivals zijn in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen, Haarlem, Zwolle en Wageningen.

Toegang tot de festivals is meestal gratis. Eten en drinken kun je op deze festivals meestal alleen betalen door te pinnen. Vaak mag je geen eigen eten en drinken meenemen naar het festivalterrein.

Samen eten tijdens Vrijheidsmaaltijden

Ook zijn er lezingen, tentoonstellingen en leerzame activiteiten om stil te staan bij vrijheid en democratie. Op Bevrijdingsdag worden Vrijheidsmaaltijden gekookt. Mensen komen samen om te eten en te praten over vrijheid, democratie en mensenrechten.

Vrijheidsmaaltijden vind je op verschillende plekken, zoals in buurthuizen en scholen. Iedereen mag hieraan meedoen. Je kunt ook zelf een Vrijheidsmaaltijd organiseren.

Is dit artikel nuttig voor jou?