Bron: Cottonbro Studio
Artikel

Je kunt waarschijnlijk geld lenen om je huis in te richten

Laatst gewijzigd: 20-10-2024, 14:48

Een huis inrichten kost veel geld. Daarom bieden veel gemeenten een lening aan voor de inrichting van je 1e woning. Daarover lees je in dit artikel. En je krijgt tips voor het vinden van goedkope spullen, zoals in kringloopwinkels en online marktplaatsen.

Hoeveel je aan je huis moet uitgeven, hangt af van het type woning dat je huurt

Als je een woning huurt, krijg je meestal een kale of gestoffeerde woning. Hier is het verschil:

  • Kale woning: dit is een woning zonder meubels, vloerbedekking of decoraties. De muren zijn vaak ongeschilderd. Je moet zelf de woning opknappen en alles inrichten, zoals banken, tafels en bedden kopen.

  • Gestoffeerde woning: in deze woning is meestal al vloerbedekking, zoals laminaat of tapijt, aanwezig. Je moet zelf nog meubels en andere spullen toevoegen.

Het is belangrijk om te weten welk type woning je krijgt, zodat je kunt plannen hoeveel je moet uitgeven.

Je kunt waarschijnlijk geld lenen om je huis in te richten

Het inrichten van een huis kan veel geld kosten. Daarom kun je bij de meeste gemeenten een lening krijgen voor het inrichten van je 1e huis. Dit heet een inrichtingskrediet. Dit krediet helpt je om meubels en andere belangrijke spullen te kopen. De hoogte van het inrichtingskrediet verschilt per gemeente.

Het inrichtingskrediet is meestal een lening, wat betekent dat je het geld dat je leent uiteindelijk weer aan de gemeente moet terugbetalen. In sommige gemeenten zijn er ook opties waarbij je het geld niet hoeft terug te betalen, afhankelijk van jouw situatie. Neem contact op met jouw gemeente of de sociale dienst om te vragen wat de mogelijkheden zijn en hoe je een aanvraag kunt indienen.

Kringloopwinkels verkopen goedkope tweedehands meubels

In kringloopwinkels kun je voor weinig geld meubels en andere spullen voor je huis kopen. Dit zijn winkels waar mensen hun gedoneerde tweedehands items verkopen. Je vindt er vaak banken, stoelen, tafels, kasten en decoraties. De prijzen zijn meestal veel lager dan in andere winkels, wat het een goede optie maakt om je huis in te richten zonder veel geld uit te geven.

Daarnaast zijn kringloopwinkels duurzaam. Door tweedehands meubels te kopen, help je verspilling van grondstoffen te verminderen. Veel kringloopwinkels ondersteunen ook goede doelen en bieden werk aan mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt.

AlleKringloopwinkels.nl
Bekijk een kaart met alle kringloopwinkels in Nederland
Je kunt ook zoeken naar gratis spullen

Er zijn ook gratis opties voor spullen. Je kunt kijken op Marktplaats, waar mensen vaak gratis advertenties plaatsen. Facebookgroepen in jouw buurt zijn ook handig om spullen te vinden.

Een andere optie is de pagina Vraag & Aanbod op RefugeeHelp. Hier bieden mensen gratis spullen aan voor mensen met een vluchtachtergrond. Je vindt er verschillende items, zoals meubels en huishoudelijke artikelen, die je kunt gebruiken om je nieuwe huis kosteloos in te richten.

Vraag & Aanbod
Op de pagina Vraag & Aanbod kun je gratis meubels, huishoudelijke artikelen en andere spullen krijgen.

Wat vind je van dit artikel?