Thema's

show menu options
Nederlands (Dutch)Zo krijg je een huis

Laatst gewijzigd: 16-3-2023 10:56

Als je een verblijfsvergunning krijgt, koppelt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) je aan een gemeente. Het COA probeert je aan een gemeente te koppelen in de buurt van de plek waar je kunt werken. Nadat je aan een gemeente bent gekoppeld, gaat de gemeente op zoek naar passende woonruimte. Meestal is dat een sociale huurwoning van een woningcorporatie. Dit zijn woningen die betaalbaar zijn voor mensen met een lager inkomen.

Wat voor huis krijg ik?

  • Als je met een familie bent, krijg je meestal een eengezinswoning toegewezen.

  • Als je jong en alleenstaand bent, krijg je vaak een kamer in een huis met andere woningzoekenden. Bijvoorbeeld met studenten en werkende jongeren.

Let op: je bent verplicht de woonruimte die een gemeente aanbiedt te accepteren. Doe je dit niet? Dan krijg je geen ander aanbod.

Let op: er zijn op dit moment meer woningzoekenden dan (huur)woningen in Nederland. Dit wordt ook wel de wooncrisis genoemd. Hierdoor kan het lang duren voordat je een woning aangeboden krijgt.

Logeren bij een gastgezin

Heb je al wel een verblijfsvergunning, maar is er nog geen woning voor jou beschikbaar? Dan kun je tijdelijk bij een Nederlands gastgezin logeren. Je kunt je hier voor aanmelden via Takecarebnb.

Tijdens de logeerperiode van drie maanden kun je Nederland beter leren kennen. Je leert bijvoorbeeld meer Nederlanders kennen en je leert de Nederlandse taal door met hen te praten. Tijdens je logeerperiode blijf je op de wachtlijst staan voor een eigen woning.