Twee jonge mensen die naast elkaar zitten en aantekeningen maken in een boek.
Bron: Studeren

Studeren

Laatst gewijzigd: 9-4-2024 15:47
Deel dit artikel

Na de middelbare school kun je verder studeren. Je kunt studeren op verschillende niveaus. Het niveau van je studie hangt af van jouw middelbare schooldiploma. In dit artikel vind je informatie over de verschillende niveaus als je gaat studeren.

Verschillende soorten studies

In Nederland zijn er 3 verschillende niveaus waarop je kunt studeren:

  • middelbaar beroepsonderwijs (mbo)

  • hoger beroepsonderwijs (hbo)

  • de universiteit, dit heet ook wel wetenschappelijk onderwijs (wo)

Hieronder lees je welke kenmerken bij welk type onderwijs horen.

Het mbo

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) is een school waar je een beroep leert. Je kunt een mbo-opleiding volgen na het krijgen van je vmbo-diploma.

Tijdens je studie leer je veel uit de praktijk

Tijdens je studie aan het mbo leer je niet alleen uit boeken. Je leert ook veel dingen in de praktijk. Tijdens je opleiding ga je naar een bedrijf om te leren hoe het daar werkt. Zo kun je echt ervaren hoe het is om te werken. Het mbo biedt opleidingen op verschillende niveaus, van niveau 1 tot niveau 4. Bij niveau 1 leer je het meest uit de praktijk. Bij niveau 4 leer je meer van de theorie.

Na je opleiding op het mbo

Als je klaar bent met een opleiding op het mbo kun je werken of verder studeren. Als je meer wilt leren, kun je een mbo-opleiding op hetzelfde of ander niveau doen. Ook kun je met een opleiding van mbo-niveau 3 of 4 naar het hoger beroepsonderwijs (hbo).

Verschillende soorten onderwijs op het mbo
Voorbeelden van verschillende opleidingen op het mbo

Het hbo

Het hoger beroepsonderwijs (hbo) is een school waar je een beroep of vak leert nadat je een havodiploma hebt. Of waar je meer over je vak leert na het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).

Tijdens je studie leer je veel uit de praktijk en de theorie

Het hbo is minder praktijkgericht dan het mbo. Je leert meer vanuit de theorie. Naast de lessen doe je vaak projecten en opdrachten die jou voorbereiden op echte situaties in het werk. Ook loop je in je opleiding 1 of meer stages.

Na je studie op het hbo

Net als bij het mbo kun je na het hbo kiezen om te gaan werken in het vak waarin je hebt gestudeerd. Of je kunt ervoor kiezen om nog verder te studeren, bijvoorbeeld aan een universiteit.

Verschillende soorten onderwijs op het hbo
Voorbeelden van verschillende opleidingen op het hbo

De universiteit (wo)

Op de universiteit in Nederland word je wetenschapper. Je leert vaak niet voor 1 beroep maar je leert heel uitgebreid over een vak of onderwerp. Je kunt naar de universiteit als je een vwo-diploma of hbo-diploma hebt. Ook kun je soms naar de universiteit als je het eerste jaar van je hbo-opleiding hebt gehaald.

Tijdens je studie leer je veel uit de theorie

Tijdens je studie op de universiteit bestudeer en onderzoek je thema's of onderwerpen uitgebreid. Dit betekent dat je veel leest en onderzoek doet. Je doet weinig ervaring op in de praktijk. Bij sommige studies loop je wel een soort stage. Maar het grootste deel van je studie is theorie.

Na je studie op de universiteit

Als je klaar bent met je studie aan de universiteit kun je gaan werken of gaan promoveren. Promoveren betekent dat je 4 jaar lang onderzoek doet naar 1 speciaal onderwerp. Nadat je promoveert ben je een expert in de wetenschap.

Verschillende soorten onderwijs op de universiteit
Voorbeelden van verschillende opleidingen op de universiteit
Helpt dit artikel jou?