Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch




Een tandarts controleert de mond van een cliënt
Bron: Andrea Piacquadio

Zo werkt de Nederlandse gezondheidszorg

Laatst gewijzigd: 13-12-2023 14:01
Deel dit artikel

Heb je zorg nodig? Dan ga je in Nederland altijd eerst naar de huisarts. De huisarts kan je doorverwijzen naar andere zorg. Alleen bij acute zorg kun je meteen het noodnummer bellen of naar de huisartsenpost gaan. Lees hier meer over hoe de zorg in Nederland werkt.

Bel 112 bij een levensbedreigende situatie

Ben jij of is iemand in je omgeving in een levensbedreigende situatie? Bel dan 112. Je krijgt dan een telefonist van de alarmcentrale aan de telefoon. Leg uit wat er aan de hand is en beantwoord de vragen van de telefonist.

De alarmcentrale kan een ambulance sturen. De ambulance kan jou of de persoon voor wie je belt naar het ziekenhuis brengen. De artsen van de ambulance kunnen ook direct medische hulp verlenen.

Stuurt de alarmcentrale geen ambulance? Dan krijg je te horen waar je wel heen kunt gaan. Bijvoorbeeld naar de huisartsenpraktijk in de buurt. Het vervoer moet je dan zelf regelen.

Huisarts

In Nederland moet je met niet-urgente gezondheidsklachten altijd eerst naar de huisarts. Dat geldt als je zwanger bent, medisch advies nodig hebt, of psychische problemen hebt zoals slaapproblemen, angsten en depressieve gedachten.

Als je bijvoorbeeld verkouden bent, hoef je niet meteen naar de huisarts. Je kunt bij de apotheek of drogisterij medicijnen krijgen. Als de verkoudheid niet over gaat, maak je wel een afspraak bij de huisarts.

Inschrijven bij een huisarts

Voordat je een afspraak kunt maken bij een huisarts, moet je je eerst inschrijven bij een huisarts bij jou in de buurt. Weet je niet hoe je bij de huisarts komt? Vraag dan aan je contactpersoon bij

Klik hier voor extra uitleg
VluchtelingenWerk Nederland (VWN)
of je maatschappelijk begeleider wat de dichtstbijzijnde huisarts is waar jij terechtkunt. Het is goed om te controleren of jouw zorgverzekering geldig is voor deze huisarts.

Sta je ingeschreven bij de huisarts? Dan kun je een afspraak maken. Je belt naar de huisarts en maakt dan via de assistent een afspraak. Met de huisarts bespreek je tijdens het spreekuur wat er aan de hand is. De huisarts kan je doorsturen naar het ziekenhuis of naar andere specialistische zorg.

Tandarts

Als je klachten aan je gebit hebt, ga je naar de tandarts. Ook als je geen klachten hebt, kun je naar de tandarts voor een controle. De meeste Nederlanders gaan 2 keer per jaar naar de tandarts voor controle. Net als voor een huisarts, moet je je eerst bij een tandarts inschrijven.

Kosten voor de tandarts

De kosten voor de tandarts worden niet vergoed in de basisdekking van de zorgverzekering. Hiervoor kun je een aanvullende zorgverzekering nemen. Heb je die niet? Dan moet je alle kosten voor de tandarts zelf betalen.

De meeste kosten voor de tandarts voor kinderen tot 18 jaar worden vaak wél vergoed door de zorgverzekering.

Huisartsenpost voor acute zorg

Is de huisartsenpraktijk dicht, maar kan jouw medische hulpvraag niet wachten tot de volgende dag of na het weekend? Bel dan met de huisartsenpost in jouw buurt. Bij de huisartsenpost worden mensen 's avonds en in het weekend geholpen, als de huisarts vrij heeft.

Tijdens het telefoongesprek geeft een medewerker van de huisartsenpost aan of je kunt langskomen of beter toch een afspraak kunt maken met je huisarts. Ook kan de huisartsenpost je doorverwijzen naar de spoedeisende hulppost van een ziekenhuis. 

Let op: neem altijd eerst contact op met je huisartsenpost voordat je naar de spoedeisende hulppost gaat. Behalve bij een levensbedreigende situatie. Bel dan 112 voor een ambulance.

Tolken in de zorg

De video hieronder legt uit hoe de gezondheidszorg in Nederland werkt.

Je hebt onze cookies niet geaccepteerd. Daarom kun je geen video’s van www.youtube.com op onze website bekijken. Bekijk de video op Youtube of accepteer onze cookies. YouTube.com

Helpt dit artikel jou?