
Inburgeringsstelsel 2021
Deel dit artikel
Het inburgeringsstelsel 2021 geldt voor jou als je op of na 1 januari 2022 een brief van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) hebt ontvangen over de inburgeringsplicht. Op deze pagina lees je wat je moet regelen.
Samen met de gemeente maak je een plan
Je krijgt een contactpersoon bij de gemeente. Eerst heb je een gesprek met jouw contactpersoon en maak je een toets. De gemeente kijkt dan hoe snel je leert. Daarna maak je samen met jouw contactpersoon een plan jouw inburgering. Dit heet een undefinedPlan Inburgering en Participatieundefined (PIP).
Als je een asielvergunning hebt, betaalt de gemeente jouw inburgeringscursus en examens. Heb je een examen niet gehaald en moet je het opnieuw doen? Dan betaalt de gemeente nog 1 keer voor het examen. Daarna moet je het zelf betalen. Je kunt hiervoor geen lening krijgen bij
3 inburgeringsroutes
In jouw PIP staat je inburgeringsroute. Er zijn 3 routes mogelijk in dit inburgeringsstelsel. Welke route je volgt, hangt af van je leeftijd en je persoonlijke situatie:
Examens
Voor de undefinedB1-routeundefined en de undefinedOnderwijsrouteundefined moet je examens doen. Deze examens doe je bij
Je taalschool en je contactpersoon bij de gemeente kunnen hierbij helpen. Na een examen krijg je een brief met je resultaten. Als je een examen niet hebt gehaald, kun je dat examen nog 1 keer gratis doen. Daarna moet je een herkansing zelf betalen.
'Module Arbeidsmarkt en Participatie'
Als je de undefinedB1-routeundefined of de undefinedZelfredzaamheidsrouteundefined doet, moet je de undefinedModule Arbeidsmarkt undefined Participatieundefined (MAP) doen. In deze module krijg je informatie over werken en deelnemen aan de Nederlandse samenleving. Ook doe je werkervaring op. De MAP bestaat uit:
Een startgesprek bij de gemeente: in dit gesprek bespreek je wat je gaat doen.
Voorlichting over de Nederlandse arbeidsmarkt.
40 uur ervaring opdoen met werk: bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk, een stage of bezoek aan organisaties en bedrijven.
Een eindgesprek bij de gemeente: in dit gesprek bespreek je wat je hebt geleerd, wat voor werk je wilt doen en de hulp die je krijgt van de gemeente.
Je volgt een traject over participatie
Je doet mee aan het undefinedparticipatieverklaringstrajectundefined (PVT). Het PVT is een verplicht onderdeel van de inburgering. Het duurt minimaal 12 uur en bestaat uit:
Een voorlichting over leven in Nederland.
Een wandeling door de gemeente waar je woont.
Het ondertekenen van de participatieverklaring.
De undefinedparticipatieverklaringundefined is bedoeld om je te wijzen op de rechten, plichten en belangrijke waarden van de Nederlandse samenleving. Je moet jouw handtekening onder de verklaring zetten om je inburgering succesvol te kunnen afronden.
Je hebt je inburgering succesvol afgerond als je:
1 van de 3 inburgeringsroutes hebt afgemaakt.
de participatieverklaring (PVT) hebt ondertekend.
Meer tijd nodig of ontheffing van de inburgeringsplicht
Je moet binnen 3 jaar zijn ingeburgerd. Soms lukt het niet om op tijd in te burgeren. Soms is het is mogelijk om verlenging te krijgen van de inburgeringstermijn. Daar gelden wel bepaalde regels voor. Ook is het in bepaalde situaties mogelijk om ontheffing te krijgen van de inburgeringsplicht. Bijvoorbeeld als je al heel veel hebt gedaan om in te burgeren, maar het toch niet lukt. Of als je heel ernstig ziek bent. Ook hier zijn bepaalde regels voor.
Neem contact op met je contactpersoon bij de gemeente om te kijken wat er mogelijk is in jouw situatie. Je contactpersoon bij