Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Iemand vult belastingformulieren in

Bron: Nataliya Vaitkevich

Belasting betalen

Laatst gewijzigd: 17-11-2023 08:58
Deel dit artikel

Als je in Nederland werkt of een uitkering krijgt, betaal je belasting. 1 keer per jaar moet je zelf aangifte doen van je inkomstenbelasting. Lees hier hoe het werkt.

Belasting uitrekenen

Je moet belasting over je inkomen betalen. Werk je voor een werkgever? Dan wordt automatisch belasting over je loon afgedragen. Ook als je een uitkering hebt, gebeurt dit automatisch. Je moet zelf je belasting berekenen en betalen als je ondernemer bent.

Belastingaangifte doen

1 keer per jaar vraagt de Nederlandse Belastingdienst jou om je gegevens over je inkomen digitaal in te vullen. Dit heet de 'belastingaangifte'. Dit moet je elk jaar doen tussen 1 maart en 1 april. De Belastingdienst berekent daarna of je het afgelopen jaar genoeg belasting over je inkomen hebt betaald. Soms moet je bijbetalen of krijg je juist geld terug.

De Belastingdienst kan je helpen bij het invullen van je 'belastingaangifte'. Je maakt hiervoor een afspraak via de Belastingtelefoon: (0800) 05 43. Je kunt van maandag tot en met donderdag bellen tussen 8.00 en 20.00 uur. Op vrijdag kun je bellen tussen 8.00 en 17.00 uur.

Geld terugkrijgen

Als je te veel inkomstenbelasting hebt betaald, kun je geld terugkrijgen van de belastingdienst. Dat heet 'belastingteruggave'.

'M-formulier'

Heb je een deel van het jaar in een asielzoekerscentrum (AZC) gewoond? Dan kun je gebruikmaken van het 'M-formulier' om 'belastingteruggave' te krijgen. Het 'M-formulier' is een formulier dat je invult in het jaar van emigratie of immigratie.

Normaal gesproken moet je het 'M-formulier' voor 1 juli van het volgende jaar bij de Belastingdienst indienen. Let op: het kan zijn dat de gemeente de teruggave ziet als inkomsten. Die trekt de gemeente van je uitkering af. Informeer bij de gemeente voordat je het formulier invult.

Belasting op je loon

Als je bij een werkgever werkt, betaal je automatisch een deel van jouw loon aan de overheid. Dat heet loonbelasting. Hoeveel belasting je moet betalen, hangt af van de hoogte van jouw inkomen. Hoe hoger jouw inkomen, hoe meer belasting je moet betalen.

Zoveel belasting moet je betalen

  1. Verdien je tussen € 0,- en € 73.031 bruto per jaar, dan moet je over je salaris 36,93 procent belasting betalen.

  2. Verdien je € 73.031 en meer, dan is dit 49,50 procent.

Loonheffingskorting

Werk je in Nederland in loondienst? Dan heb je recht op korting op je loonbelasting. Er is een algemene heffingskorting en een arbeidskorting. Deze kortingen samen noemen we de loonheffingskorting. Je kunt de loonheffingskorting aanvragen bij je werkgever, of via de Belastingdienst. Je werkgever betaalt dan minder belasting, waardoor jij meer loon krijgt.

Je arbeidskorting wordt berekend op basis van je inkomen. De maximale arbeidskorting is € 5.052,- per jaar. Bij een inkomen vanaf € 37.697,- wordt de arbeidskorting steeds lager. Hoeveel loonheffingskorting er bij jou wordt toegepast, is dus afhankelijk van je salaris.

Let op: als je voor meerdere werkgevers tegelijkertijd werkt, dan kun je bij 1 werkgever loonheffingskorting aanvragen. Wil je gebruikmaken van de loonheffingskorting? Geef dit dan aan bij je werkgever.

Helpt dit artikel jou?