Thema's

show menu options

NL

Nederlands

Dutch
Gezinshereniging op luchthaven Schiphol.

Bron: Selma van der Bijl

Dit moet je regelen als je gezinslid naar Nederland komt

Laatst gewijzigd: 22-11-2023 13:53
Deel dit artikel

Is je aanvraag voor gezinshereniging goedgekeurd? Dan mag je gezinslid naar Nederland komen. Lees hier wat je moet doen.

Je gezinslid moet een visum ophalen

De

Klik hier voor extra uitleg
Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
geeft de Nederlandse ambassade in het land van je gezinslid opdracht om een visum klaar te maken voor je gezinsleden. Is er geen Nederlandse ambassade in dat land? Dan moet de Nederlandse ambassade in een buurland dat doen. Het visum heet een .

Meestal moeten je gezinslid de MVV ophalen binnen 3 maanden na de positieve beslissing van de IND. Soms kan deze termijn worden verlengd naar 6 maanden en in bijzondere omstandigheden naar 9 maanden. Bijvoorbeeld als de ambassade moeilijk bereikbaar is.

In de positieve beslissing van de IND staan instructies over hoe je gezinslid de MVV kan ophalen. In de beslissing staan ook instructies over hoe je gezinslid naar Nederland kan reizen en wat je gezinslid moet doen als die eenmaal in Nederland is.

Je moet misschien opvang regelen

Heb je nog geen geschikte woning om samen te leven met je gezinslid? Nadat je een afspraak hebt gemaakt bij de IND, kun je ook meteen een afspraak regelen voor opvang bij het

Klik hier voor extra uitleg
Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)
. Meestal kan je gezinslid 1 dag voor de afspraak bij de IND terecht in de opvang van het COA.

Helpt dit artikel jou?

Stappenplan

Gezinshereniging aanvragen binnen 3 maanden na je verblijfsvergunning