• Start
  • Dit moet je regelen als je gezinslid naar Nederland komt
Gezinshereniging op luchthaven Schiphol.
Bron: Selma van der Bijl

Dit moet je regelen als je gezinslid naar Nederland komt

Laatst gewijzigd: 6-2-2024 15:38
Deel dit artikel

Is je aanvraag voor gezinshereniging goedgekeurd? Dan mag je gezinslid naar Nederland komen. Lees hier wat je moet doen.

Je gezinslid moet een visum ophalen bij de Nederlandse ambassade

De

Klik hier voor extra uitleg
Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
geeft de Nederlandse ambassade in het land van je gezinslid opdracht om een visum klaar te maken voor je gezinsleden. Is er geen Nederlandse ambassade in dat land? Dan moet de Nederlandse ambassade in een buurland dat doen. Het visum heet een
Klik hier voor extra uitleg
Machtiging tot voorlopig verblijf (MVV)
.

Meestal moeten je gezinslid de MVV ophalen binnen 3 maanden na dat de IND heeft gezegd dat je gezinslid naar Nederland mag komen. Soms kan deze termijn worden verlengd naar 6 maanden. Bijvoorbeeld als de ambassade moeilijk bereikbaar is of als je gezinslid naar de Nederlandse ambassade in een ander land moet reizen.

In de brief van de IND waarin staat dat je familie naar Nederland mag komen, staan ook instructies over hoe je gezinslid de MVV kan ophalen. In de beslissing staan ook instructies over hoe je gezinslid naar Nederland kan reizen en wat je gezinslid moet doen als die eenmaal in Nederland is.

Je gezinslid moet na aankomst in Nederland een verblijfsvergunning ophalen in Zevenaar

Na aankomst in Nederland moet je gezinslid zo snel mogelijk naar het loket van de IND in Zevenaar. Hier kan je gezinslid de verblijfsvergunning ophalen. Je kunt hier van te voren online een afspraak voor maken. Maak meteen een afspraak zodra je weet wanneer je gezinslid in Nederland aankomt.

De afspraak bij de IND moet eigenlijk binnen 3 dagen na aankomst in Nederland plaatsvinden. Omdat het druk is bij de IND, lukt het bijna nooit om zo snel een afspraak te maken. Soms is de afspraak pas een paar weken na aankomst van je gezinslid of gezinsleden. Daarom is het belangrijk dat je al voor aankomst van je gezinslid of gezinsleden een afspraak inplant.

In sommige gevallen moet je opvang aanvragen voor je familie

Woon je nog in een opvang van het

Klik hier voor extra uitleg
Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)
of is je woning niet geschikt voor jou en je gezinsleden? Bijvoorbeeld omdat het te klein is. Dan vraag je na het inplannen van een afspraak bij de IND opvang aan bij het COA. Je contactpersoon bij
Klik hier voor extra uitleg
VluchtelingenWerk (VWN)
kan dit voor jou doen.

Heb je geen contactpersoon of wil je het graag zelf regelen? Stuur dan zelf een e-mail naar het COA. Gebruik hiervoor dit e-mailadres: FMMZZevenaarDuiven@coa.nl. Schrijf in de mail aan het COA ook de datum waarop je gezinsleden een afspraak bij de IND hebben.

Helpt dit artikel jou?

Stappenplan

Gezinshereniging aanvragen binnen 3 maanden na je verblijfsvergunning