Twee artsen kijken naar een röntgenfoto
Bron: Antoni Shkraba
Informatie
Je moet een zorgverzekering afsluiten als je een verblijfsvergunning asiel hebt
Laatst gewijzigd: 25-6-2024, 12:57

Heb je een verblijfsvergunning asiel gekregen? Dan moet je een zorgverzekering afsluiten zodra je een eigen huis hebt. Op deze pagina lees je meer over het afsluiten van een zorgverzekering.

Je bent verplicht een basisverzekering af te sluiten

Iedereen die in Nederland woont moet verplicht een basisverzekering hebben. Je bent dan verzekerd voor basiszorg. Denk aan de huisarts, het ziekenhuis, psychologische zorg en de apotheek. Elke maand betaal je een vast bedrag om gebruik te kunnen maken van de basiszorg. Dit heet premie. Elk jaar kun je vóór januari een andere zorgverzekering kiezen.

Je kunt kiezen of je ook een aanvullende zorgverzekering wilt afsluiten

Naast de basisverzekering, kun je ook een aanvullende verzekering afsluiten. Dit kost meer geld per maand. Een aanvullende verzekering betaalt extra kosten die de basisverzekering niet vergoedt.

Bijvoorbeeld een tandartsverzekering, verzekering voor als je een bril of lenzen nodig hebt, of fysiotherapie. De aanvullende verzekering is niet verplicht. Elk jaar kun je vóór januari een aanvullende zorgverzekering kiezen.

Je kunt de hoogte van je eigen risico kiezen

Naast de basisverzekering, betaal je ook zelf ook geld voor de zorgkosten die je maakt. Dit heet het "eigen risico". De eerste € 385,- van je zorgkosten betaal je zelf. Daarna betaalt je zorgverzekering de kosten. Voor de basisverzekering heeft elke volwassene een verplicht eigen risico van € 385,-. Voor sommige soorten zorg geldt het eigen risico niet, zoals de huisarts of de verloskundige. Je hoeft daarvoor niet een bedrag zelf te betalen.

Stel, je gaat naar de huisarts en de huisarts schrijft je medicijnen voor. Het gesprek met - of de behandeling door - je huisarts hoef je niet te betalen. Dat wordt betaald door je premie. Maar de medicijnen betaal je wel helemaal of gedeeltelijk zelf, want die horen bij je eigen risico. Stel je krijgt voor het hele jaar medicijnen die in totaal € 500,- kosten. Dan betaal je zelf € 385,-. De zorgverzekering betaalt dan de rest.

Extra opties voor je eigen risico

De meeste zorgverzekeraars geven je de mogelijkheid om het verplicht eigen risico vooraf per maand te betalen. Je betaalt dan naast je premie elke maand ook een extra bedrag voor je eigen risico. Heb je hiervoor gekozen, maar heb je niet al het geld opgemaakt? Dan betaalt de zorgverzekering je terug.  

Ook kun je er voor kiezen voor een hoger eigen risico. Dan betaal je vaak minder premie, maar moet je meer zorg zelf betalen. Dit is handig als je weinig zorg nodig hebt en veel spaargeld hebt om kosten voor zorg zelf te betalen.

Wat vind je van dit artikel?