Bron: RefugeeHelp / Youssef Amakran

Verschillende soorten verzekeringen

Laatst gewijzigd: 8-4-2024 11:39
Deel dit artikel

In Nederland kun je verschillende soorten verzekeringen afsluiten om jezelf en je spullen te beschermen. Sommige verzekeringen zijn verplicht. Andere zijn handig om te hebben. Op deze pagina lees je welke verzekeringen er zijn.

Een verzekering is een contract met een verzekeringsmaatschappij

Een verzekeringsmaatschappij geeft jou geld als er iets gebeurt waarvoor je bij de verzekeringsmaatschappij verzekerd bent. Bijvoorbeeld als je ziek wordt en naar het ziekenhuis moet of als je per ongeluk iets kapot maakt bij iemand anders thuis.

Je betaalt geld voor de verzekering waarvoor je een contract hebt. Dit moet meestal iedere maand. Dit heet "premie". Van de verzekeringsmaatschappij krijg je een bewijs dat je verzekerd bent. Dat heet een "polis". Daarop staat welke verzekering je hebt en wat precies verzekerd is.

Er zijn veel soorten verzekeringen waar je een contract kunt afsluiten. Sommige verzekeringen zijn verplicht in Nederland. Je contactpersoon van

Klik hier voor extra uitleg
VluchtelingenWerk Nederland (VWN)
of je maatschappelijk begeleider van een andere organisatie kan je ondersteunen bij het kiezen van verzekeringen.

Hieronder lees je over de verschillende soorten verzekeringen:

Verplichte verzekeringen

Deze verzekeringen zijn verplicht:

Zorgverzekering

Iedereen in Nederland moet een zorgverzekering hebben. Deze verzekering vergoedt kosten voor doktersbezoeken, medicijnen en ziekenhuisopnames.

Naast de verplichte basisverzekering kun je als je dat wilt extra verzekeringen afsluiten. Bijvoorbeeld voor tandheelkundige zorg of fysiotherapie.

Soms verplicht: een aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is een soort verzekering die je beschermt als je per ongeluk iets kapotmaakt of iemand verwondt. Stel je voor dat je bij iemand op bezoek bent en je stoot per ongeluk een dure vaas om. Of je hond rent in het park tegen iemand aan, waardoor diegene valt. Met deze verzekering hoef je niet zelf alle kosten te betalen als er iets misgaat. De verzekering regelt dat voor je.

Heb je een auto, motor, brommer of scooter? Dan is een aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) verplicht. Als je schade met je motorrijtuig maakt bij anderen of bijvoorbeeld een ernstig ongeluk veroorzaakt, ben je hiervoor verzekerd.

Belangrijke verzekeringen

Hieronder lees je over verzekeringen die niet verplicht zijn, maar wel belangrijk:

Inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering verzeker je alle spullen die in je woning staan zoals meubels, apparaten, kleding en boeken. De verzekeringsmaatschappij betaalt geld uit als je door bijvoorbeeld brand, water, bliksem of inbraak, schade hebt aan de spullen in je woning.

Het verschilt per verzekeringsmaatschappij welke spullen verzekerd zijn. En hoeveel geld je maximaal van de verzekeringsmaatschappij krijgt als er iets mee gebeurt.

Uitvaartverzekering en repatriëring

De uitvaartverzekering betaalt een deel van de kosten van je begrafenis of crematie. Dit is belangrijk, zodat je familie en vrienden geen hoge rekeningen krijgen als jij overlijdt.

Als je in je land van herkomst wilt worden begraven, kun je je ook verzekeren voor "repatriëring". Dit betekent dat je als je sterft naar je land van herkomst wordt gebracht. Deze verzekering is meestal duur.

Andere verzekeringen

Er zijn nog heel veel andere verzekeringen die je kunt nemen, zoals een reisverzekering, een levensverzekering, een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een rechtsbijstandsverzekering. Kijk eerst of je de verzekering echt nodig hebt. Stel jezelf de volgende 2 vragen:

  1. Is de premie niet te hoog in verhouding tot het bedrag dat je krijgt uitbetaald als er iets gebeurt?

  2. Is de premie van de verzekering niet te duur voor je? Als je de verzekering niet echt nodig hebt, kun je deze misschien beter opzeggen.

Je contactpersoon van VWN of je maatschappelijk begeleider van een andere organisatie kan je ondersteunen bij het kiezen van verzekeringen.

Reisverzekering
Levensverzekering
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Rechtsbijstandverzekering
Helpt dit artikel jou?