Een echtpaar maakt gebruik van ondersteuning bij het scheiden.
Bron: Pexels / Cottonbro Studio

Scheiden in Nederland als je een verblijfsvergunning asiel hebt

Laatst gewijzigd: 9-4-2024 15:43
Deel dit artikel

Wil je scheiden van je partner? Je kunt in Nederland scheiden, maar het hangt van je persoonlijke situatie af hoe dat werkt. Scheiden kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor je verblijfsvergunning en je verblijf in Nederland. Lees hier hoe scheiden werkt.

Je kunt relatietherapie overwegen voordat je besluit te scheiden

Voordat je besluit om te scheiden, kun je samen met je partner met een psycholoog praten over jullie problemen. De psycholoog kan je helpen om een oplossing te vinden voor je relatieproblemen. Dit heet relatietherapie.

In Nederland vragen mensen eerder aan een psycholoog om hen te helpen met relatieproblemen dan aan vrienden en familie. In Nederland is relatietherapie bij een psycholoog of coach heel normaal om een oplossing te vinden voor huwelijksproblemen. Je kunt aan je huisarts vragen om hulp van een psycholoog.

Scheiden doe je in Nederland altijd met hulp van een advocaat

Je kunt niet zelf zomaar naar de rechter om te scheiden. Als je een echtscheiding wilt in Nederland heb je een advocaat nodig. Als je geen Nederlandse nationaliteit hebt, kun je vragen naar een advocaat die gespecialiseerd is in echtscheidingen en kennis heeft van het vreemdelingenrecht.

Een advocaat moet de scheiding bij de rechtbank aanvragen. Als 1 van de partners niet wil scheiden, beslist de rechter over de zaak. In Nederland is scheiden dus altijd een juridische situatie. Je advocaat bespreekt met jou wat je moet regelen in jouw situatie en hoe je dat moet doen. Heb je kinderen die jonger zijn dan 18 jaar? Dan moet je bijvoorbeeld afspraken maken over hun zorg.

Een mediator kan je ondersteunen als je ruzie hebt met je partner

Heb je erge ruzie met je partner waardoor het moeilijk is een scheiding te regelen? Dan kun je ook een mediator inschakelen. Een mediator is onafhankelijk en ondersteunt jou en je partner bij het maken van goede afspraken over jullie scheiding.

Het Juridisch Loket of VluchtelingenWerk Nederland (VWN) kan je ondersteunen

Er zijn organisaties die je kunnen helpen bij je scheiding. Je kunt zelf een advocaat of mediator zoeken, maar je kunt ook hulp vragen bij: 

  • Je contactpersoon van

    Klik hier voor extra uitleg
    VWN
    kan je meer informatie geven over scheiden. En adviseren over jouw situatie.

  • Klik hier voor extra uitleg
    Het Juridisch Loket
    kan ook helpen. Op hun website vind je informatie over kantoren bij jou in de buurt. Als je een tolk nodig hebt bij een gesprek, kun je dat ook zeggen.

Scheiden kost geld

Het kost geld om te kunnen scheiden. Je moet namelijk de advocaat en misschien de mediator betalen. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van jouw inkomen en spaargeld. De rechter onderzoekt met hulp van jouw advocaat of je de scheiding kunt betalen of dat je recht hebt op financiële ondersteuning bij het scheiden.

Je kunt ook scheiden als je partner niet in Nederland woont

Ook als je partner niet in Nederland woont, kun je scheiden. Het is belangrijk dat je partner goed bereikbaar is voor videobellen. Je partner hoeft niet naar Nederland te komen.

Scheiden kan negatieve gevolgen hebben voor je verblijfsvergunning

Als je naar Nederland bent gekomen via gezinshereniging, kan scheiden negatieve gevolgen hebben voor je verblijfsvergunning. Wat er gebeurt, hangt af van wat voor vergunning je hebt.

1. Je hebt een verblijfsvergunning asiel die afhangt van je partner

Woonde je partner al in Nederland en ben jij via gezinshereniging naar Nederland gekomen? Dan heb je waarschijnlijk een afgeleide verblijfsvergunning asiel. Dit betekent dat jij niet zelf een verblijfsvergunning hebt gekregen, maar dat jij gebruikmaakt van de verblijfsvergunning van je partner. Je hebt dan asiel in Nederland omdat je partner asiel heeft in Nederland.

Als je besluit te scheiden, kan de

Klik hier voor extra uitleg
Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
jouw vergunning intrekken. Je kunt daarvoor bij de IND een zelfstandige verblijfsvergunning asiel aanvragen. Maar niet iedereen die naar Nederland komt via gezinshereniging heeft recht op een zelfstandige verblijfsvergunning. Bespreek jouw situatie daarom met je contactpersoon van VWN of maatschappelijk begeleider van een andere organisatie.

2. Je hebt een eigen verblijfsvergunning asiel

Een zelfstandige verblijfsvergunning is een verblijfsvergunning die niet afhangt van iemand anders, zoals een partner of familielid. Heb jij een eigen verblijfsvergunning? Dan kun je scheiden zonder dat het gevolgen heeft voor je verblijf in Nederland.

Helpt dit artikel jou?