Een verloskundige laat de moeder haar pasgeboren kind zien.
Bron: (Pexels / ольга жарикова)
Artikel

Je gaat bevallen

Laatst gewijzigd: 30-10-2024, 15:43

Na ongeveer 9 maanden zwangerschap ga je bevallen. Je kunt ervoor kiezen om in het ziekenhuis, thuis of in een kraamhotel te bevallen. Tenzij je last krijgt van medische complicaties. Dan beval je sowieso in het ziekenhuis. Op deze pagina lees je wat je kunt verwachten tijdens de bevalling.

Je bevalt thuis, in het ziekenhuis of in een kraamhotel

In Nederland mag je zelf beslissen waar je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Steeds meer mensen in Nederland kiezen voor een ziekenhuisbevalling. Maar als je zwangerschap goed gaat en er zijn geen problemen, kun je thuis bevallen. Woon je nog in de opvang van het

Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)
? Dan beval je altijd in het ziekenhuis of een kraamhotel.

Lees hier meer over bevallen in een kraamhotel

Als je niet thuis wilt bevallen en ook niet in het ziekenhuis, kun je een kraamhotel overwegen. Na de bevalling, kun je er ook je kraamtijd doorbrengen. Je kunt alleen in een kraamhotel bevallen als er geen medische reden is om in het ziekenhuis te bevallen. Als er tijdens de bevalling in het kraamhotel toch medische problemen zijn, ga je alsnog naar het ziekenhuis. Vaak hoef je hiervoor niet ver te reizen. Veel kraamhotels liggen dicht bij een ziekenhuis. Soms zijn ze zelfs onderdeel van een ziekenhuis.

Na de geboorte van je baby kun je tot 5 of 8 dagen in een kraamhotel blijven. Er is dan 24 uur per dag een kraamverzorger aanwezig om te helpen. Je krijgt bijvoorbeeld ondersteuning bij het geven van borstvoeding. De verloskundige komt ook langs in het kraamhotel om te controleren of alles goed gaat met jou en je baby. Als je na je verblijf in het kraamhotel nog thuis hulp nodig hebt, kun je daarvoor ook kraamzorg krijgen.

Een verblijf in een kraamhotel is meestal niet duurder dan het ontvangen van 8 uur per dag aan kraamzorg thuis. Veel verzekeraars vergoeden dit ook. Maar controleer altijd bij je eigen verzekeraar welke kosten worden gedekt en hoeveel je bijvoorbeeld zelf moet betalen.

Zo gaat de bevalling

Bevallen is voor iedereen anders, maar meeste bevallingen beginnen tussen de 37e en 42e week van de zwangerschap. Een bevalling begint meestal met het breken van je vliezen en het krijgen van weeën. Ongeveer 15 procent van alle bevallingen start met het breken van de vliezen, ongeveer 85 procent van alle bevallingen start met weeën.

Je vliezen breken

Bij het breken van je vliezen komt het vruchtwater uit je vagina. Vanaf dat moment duurt de bevalling gemiddeld 24 uur. Normaal gesproken is het vruchtwater kleurloos, maar soms kan het groen of bruin zijn, wat betekent dat de baby in de buik heeft gepoept.

Je krijgt weeën

Weeën voelen als de buik die samenknijpt. Het kan lijken op heel heftige ongesteldheidspijn. Dit gevoel komt eerst langzaam op en zwakt weer af. De weeën volgen elkaar na een tijdje steeds vaker en regelmatiger op. Vanaf het moment dat de weeën elke 3 tot 5 minuten komen, duurt een eerste bevalling nog gemiddeld 12 tot 16 uur.

Zodra een van deze 2 dingen gebeurt, neem je contact op met de verloskundige of het ziekenhuis. Zij vertellen dan wat je moet gaan doen. Dit is ongeveer wat er daarna gebeurt:

Je krijgt ontsluiting

Je moet persen

De baby komt

Medische zorg na de bevalling

Na de bevalling kijkt de verloskundige of arts of er hechtingen nodig zijn in je vagina. Tijdens een bevalling kan je vagina namelijk scheuren omdat de baby anders niet naar buiten kan. Soms knipt de arts tijdens de bevalling zelf een stukje van de vagina in om de bevalling sneller te laten gaan. Dit is normaal en na de bevalling wordt er gekeken of je hiervoor zorg nodig hebt.

Communiceren tijdens de bevalling

Tijdens de bevalling luisteren de arts of verloskundige zo veel mogelijk naar jouw wensen en gevoel. Geef aan hoe je je voelt en wat je wel of niet prettig vindt.

Beval je in het ziekenhuis? In Nederland kun je tijdens de bevalling overleggen met de arts of je wel of geen pijnstillers wilt.


Wat vind je van dit artikel?