Iemand vouwt babykleertjes op.
Bron: Pexels / Sarah Chai
Artikel

Je krijgt kraamhulp na de geboorte van je baby

Laatst gewijzigd: 25-9-2024, 11:30

In Nederland krijg je na de geboorte van je baby ondersteuning van de kraamhulp. De kraamhulp zorgt voor de moeder en houdt de gezondheid van de baby in de gaten.

Je krijgt praktisch en medisch advies van de kraamhulp

Vooral voor ouders met hun 1e kindje biedt de kraamhulp praktisch advies. Hierbij gaat het niet alleen om medische zaken, maar ook om dagelijkse handelingen zoals het verschonen, wassen, en voeden van de baby.

Naast de zorg voor de baby, helpt de kraamhulp ook bij huishoudelijke taken, zoals schoonmaken. Ook helpt de kraamzorg bij het passen op je andere kinderen.

Tijdens je zwangerschap ontmoet je de kraamhulp

Het 1e gesprek met de kraamhulporganisatie vindt plaats rond de 7e maand van de zwangerschap. Tijdens dit gesprek bespreek je hoeveel uur ondersteuning je wilt en wat je verwachtingen zijn.

Na de bevalling bepaalt de kraamhulp hoeveel hulp je precies nodig hebt. Als het nodig is, passen ze het aantal uren hulp aan. Je kunt misschien meer kraamhulp krijgen als er problemen waren tijdens de bevalling.

De kraamhulp kan geld kosten

Kraamhulp valt onder de basisverzekering, maar er geldt wel een eigen bijdrage. Voor kraamhulp in het ziekenhuis betaal je € 35,- per dag, terwijl kraamhulp thuis € 4,60 per uur kost. Soms kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten om goedkopere kraamhulp te krijgen.

De start van de kraamzorg is afhankelijk van de bevalling

Wanneer je kraamhulp krijgt, hangt af van de bevalling. Bij een thuisbevalling is de kraamverzorgende meteen na de bevalling aanwezig om de verloskundige te helpen. Als je in het ziekenhuis bevalt, begint de kraamhulp zodra je thuis bent.

Dit kun je doen als je ontevreden bent over de kraamhulp

Het is belangrijk dat je je fijn voelt bij de kraamhulp die je krijgt. Als jullie elkaar niet goed begrijpen of als je liever hulp krijgt van iemand anders, bespreek dit dan met de organisatie waar jouw kraamhulp voor werkt.

Zanzu: informatie in je eigen taal
Wil je meer informatie over de periode na de geboorte? Bijvoorbeeld over het geven van borstvoeding en het opbouwen van een band met je baby? Op Zanzu lees je er meer over in je eigen taal.

Wat vind je van dit artikel?