
Dit kun je doen als je je niet veilig voelt in de asielopvang
Tijdens je verblijf in de opvang, kun je te maken krijgen met discriminatie, intimidatie, bedreiging of geweld. Bijvoorbeeld door andere asielzoekers in de opvanglocatie waar je woont. Dit mag niet volgens de Nederlandse wet. En dit gedrag is strafbaar. Je kunt aangifte doen bij de politie. En er zijn organisaties die je kunnen helpen.
Hier kun je terecht voor ondersteuning
Voel je je niet veilig in de opvang waar jij woont? Word je door medebewoners gepest, bedreigd, geïntimideerd of aangevallen? Ga dan naar je contactpersoon van het
Je kunt ernstige incidenten ook met je advocaat bespreken. Zeker als je je al langer niet veilig voelt. Misschien kan die helpen met een verzoek tot overplaatsing.
En je kunt aangifte of een melding doen bij de politie. Dit kan online op de website van de politie of telefonisch via 0900 - 8844. Als je aangifte doet, vraag je de politie om de dader te straffen. Dit kan alleen als er sprake is van een misdrijf zoals diefstal, internetoplichting, mishandeling, bedreiging of verkrachting. In sommige gevallen kun je ook een melding doen bij de politie: bijvoorbeeld als je bang bent dat er in de toekomst iets zal gebeuren. De politie kan de situatie dan in de gaten houden. Overleg met COA of VluchtelingenWerk als je een aangifte of melding wilt doen. Vraag iemand van VluchtelingenWerk of ze je kunnen helpen als je liever niet alleen naar de politie gaat.
LGBT Asylum Support kan je ondersteunen als je lhbti'er bent
Ben je lhbti'er en kunnen het COA of VWN je niet goed helpen? Dan zijn er ook lhbtqia+-organisaties waar je naartoe kunt. Je kunt
Je kunt als lhbti'er ook contant opnemen met Roze in Blauw
Neem altijd contact op met 112 als je in gevaar bent
Bel altijd 112 als je in direct gevaar bent. 112 is het alarmnummer in Nederland. Je krijgt dan direct iemand van de alarmcentrale te spreken. Deze vraagt je waar je bent en of je iemand van een ambulance, brandweer of politie wilt spreken. Vaak moet je nog een paar vragen beantwoorden. Dat is nodig om te zorgen dat je de juiste hulp krijgt.