De aanmeldlocatie bij het COA in Ter Apel.
Bron: RefugeeHelp / Aline Bleeker
Artikel

Je hebt meldplicht bij het COA zolang je nog geen eigen huis hebt

Laatst gewijzigd: 3-12-2024, 12:57

Heb je een verblijfsvergunning asiel en woon je nog in een opvanglocatie van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)? Dan ben je verplicht je daar te melden, net als tijdens je asielprocedure. Doe je dit niet? Dan kun je je opvangplek en weekgeld kwijtraken. Dit krijg je daarna niet meer terug.

Van jouw leeftijd hangt af hoe vaak jij je moet melden

In de meeste gevallen gelden de volgende regels voor de meldplicht:

  • Je bent jonger dan 18 jaar en alleenstaand: ben je zonder volwassenen in Nederland? Dan moet je je elke dag melden bij het COA.

  • Je bent 18 jaar of ouder: je moet je 1 keer per week melden bij het COA. Ook moet je je elke 2 weken melden voor de verlenging van je opvang en weekgeld. Dit gebeurt samen met de meldplicht.

Wil je zeker weten aan welke regels jij je moet houden? Vraag het na bij jouw opvanglocatie.

Je kunt je opvang en weekgeld kwijtraken als je je niet meldt

Je moet je verplicht melden volgens de Nederlandse wet. Het staat ook in de huisregels van het COA. Als je je niet meldt, kan dit negatieve gevolgen voor je hebben:

  • 1 keer niet melden: je krijgt een waarschuwing per brief.

  • 2 keer achter elkaar niet melden: je moet de opvang verlaten en krijgt geen weekgeld meer.

  • Regelmatig niet melden: als je je soms niet meldt, dus de ene keer wel en de andere keer niet, kun je tijdelijk je opvang en weekgeld kwijtraken. Dit betekent dat je tijdelijk niet in de opvang mag blijven en tijdelijk geen weekgeld krijgt.

Je kunt niet opnieuw opvang aanvragen bij het COA als je je niet aan de meldplicht hield

Heeft het COA je uit de opvang gezet omdat je meerdere keren niet hebt gemeld? Dan moet je je bij de gemeente aanmelden voor opvang. Dit kan betekenen dat je tijdelijk op straat moet leven tot er een huis voor je is. Je kunt je niet opnieuw aanmelden voor opvang bij het COA in Ter Apel.

Soms hoef je je niet te melden

  • Soms kan het COA je toestemming geven om je 1 keer niet te melden. Bijvoorbeeld als je op die dag een afspraak hebt met een dokter of advocaat. Je moet dit van tevoren aanvragen bij de informatiebalie van het COA. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de afspraakbrief van je advocaat of dokter laten zien.

  • Het COA geeft je geen toestemming als je je niet wilt melden vanwege persoonlijke afspraken zoals een bruiloft of familiebezoek in het buitenland.

  • Wil je voor langere tijd logeren bij familie of vrienden? Het COA kan je toestemming geven om gebruik te maken van de logeerregeling. Je hoeft je tijdens dat logeren niet op de opvanglocatie te melden. Het COA laat je dan telefonisch melden.


Wat vind je van dit artikel?